אחרי חצי הדאחקה הראשונית על זה שאנשים לא יודעים מה זה דפדפן, יש כמה תובנות שאפשר להסיק מהמדגם הבלתי מייצג הזה.
אבל קודם תראו את הסרטון:
והמסקנות:
- הרבה מאוד אנשים לא יודעים מה זה דפדפן – מה שהופך קמפיינים בעד פיירפוקס ונגד אקספלורר לקצת עקרים.
- הרבה מאוד אנשים לא יודעים להבדיל בין דפדפן ומנוע חיפוש – ויותר מזה, מבחינתם האינטרנט היא מקום שבו "מחפשים ומוצאים דברים" ולא כל כך אכפת להם איך עושים את זה.
- נראה שחיפוש הוא אחד הפעולות המרכזיות שאנשים מבצעים ברשת.
- אף אחד לא שמע על כרום. לפחות לא בטיימס סקוור.
- אם אתה רוצה שחבר שלך ישתמש בפיירפוקס, לך אליו הביתה, מחק לו את כל הדפדפנים האחרים והתקן לו פיירפוקס. רק ככה זה עובד.
ועוד משהו- אנשים לא מקלידים כתובות אינטרנט. ואם כבר הם מקלידים, אז בחלון החיפוש ולא בחלון הכתובת.
המסקנה העיקרית שלי (למרות שהסקתי אותה אחרי קריאה במקום אחר) היא שאף אחד לא רואה רוקטבום
http://www.rocketboom.com/rb_05_dec_02/
מדהים, אבל כל מי שתומך באנשי עדתו, לומד מהר מאוד לדבר על "הכפתור הזה שאתה לוחץ עליו בשביל לחפש" ולא על האייקון של הדפדפן.
לול על רוקטבום. ואיך בולט שזה מ 2:40 הוא ישראלי.
ממש מעניין!
אילו הייתי מהאחראי שיווק בפיירפוקס, הייתי יכול לפתח את זה ולמצוא גישה חדשה לשיווק הדפדפן.
וזה מזכיר לי שיחה שלי השבוע עם מישהו, שאלתי אותו באיזה דפדפן הוא משתמש. אחרי שהסברתי לו שדפדפן זה כמו אינטרנט אקספלורר אז הוא אמר שהוא משתמש בו, ואז הוא ציין בתמימות שלא ידע שיש עוד אופציות.
ובתור קורא קבוע באתרים הרלוונטים, קשה לי להבין איך לעזאזאל בן אדם לא יודע על זה למרות שדנים על הנושא המון.
ובכלל, אני לא מצליח להבין מה אנשים כמוהו (נורמאלים, ולא גיקים כמונו) עושים באינטרנט.
כבר הרבה זמן מדברים על זה שהדפדפן הופך להיות, בעצם, הפלטפורמה המרכזית של המחשב עבור אנשים רבים. במובן זה, הדפדפן הופך להיות שקוף: הוא פחות דומה לתוכנה שצריך להתקין ולהפעיל, ויותר דומה, מבחינת המשתמש המאוד-פשוט, לחלון סייר הקבצים – חלק ממערכת ההפעלה, או במונחים של אותו משתמש, חלק מ"המחשב".
לא פלא, לכן, שאנשים מנסים להסביר מה זה דפדפן באמצעות מה שהם עושים בתוך הדפדפן במקום התוכנה עצמה.
בראוזר או ברך, לי לא ברור למה אני מקבל עדכונים לבלוג שלך 24 שעות אחרי כולם. יש פה הקבצות?
תמיד דופקים את הארכיטקטים. אתה מנוי במייל ולא ב-RSS? כי המייל לא יוצא מיידי.
תגידו, אתם ראיתם את אותו וידאו שאני ראיתי?
זה סרטון ערוך על ידי חברת גוגל שנועד לקדם את חברת גוגל. זה לא סקר ולא מדגם מייצג ולא שום דבר.
עד כמה שאנחנו יודעים היו אלף אנשים שענו "דפדפו? זה אינטרנט אקספלורר!", אבל ערכו אותם החוצה.
אממ… כתוב. 8%, שזה בדיוק 4 אנשים מתוך 50 האנשים שהם שאלו. ברור שהקטע עצמו ערוך כדי להדגיש את התשובות המצחיקות, וגם שלא מדובר על מדגם מייצג של כלום. אבל אפשר ללמוד גם ממדגים לא מייצגים.
העניין העיקרי שלא התייחסתם אליו הוא ניגוד האינטרסים הבוטה של יוצרי הסרטון. למה להאמין ל-8% ול-4 מתוך 50? איזו סיבה יש לחשוב שכל המרואינים אינם שחקנים?
המסקנות שאתם מגיעים אליהן בתגובה לסרטון הן המסקנות שחברת גוגל רוצה שאנשים יאמינו בהן. זה לא היה משנה כל כך, אלא שגוגל היא חברה ציבורית ולכן כל מה שמעניין אותה הוא מחיר המניה, וסרטון זה כלול בעניין.
אורי
זו לא פרסומת. למעשה, גוגל יוצאת לא משהו מכאן – אף אחד לא מכיר את הדפדפן שלה. זה לא סרטון פרסומת. זה נראה כמו משהו שנועד להוכיח פואנטה לגבי השיווק של כרום והבעיות שהוא עומד בפניהן.
יש לי מעט מאוד בעיה להאמין שהרבה מאוד אנשים חושבים שמנוע החיפוש זה הדפדפן שלהם (הכניסה שלהם לאינטרנט), ושהרבה מהאנשים מזהים חיפוש עם גוגל.
חשדנות בריאה זה יופי, אבל לא ברור לי איך גוגל מרוויחה משהו מהסרטון הזה.
אני אחזור כאן, ברשותך, על מה שכתבתי לך במקום אחר – לגוגל לא ממש איכפת מכרום. כרום לא מביא להם כסף. כל מטרתו של כרום זה להביא יותר גולשים ל-google.com או לגרום ל-gmail לעבוד טוב יותר, בשביל להעלות את הסיכוי שמשתמשים ישארו שם. כל משתמש שעובד עם כרום – מה טוב. כל משתמש שלא – לא נורא. כל הסרטון הזה הוא מהלך שיווקי אחד גדול להראות שגוגל זה האינטרנט.
אני די בטוחה שגוגל יכולים להתאמץ קצת יותר, וזה לחלוטין לא מתקרב להגדרה "מאמץ שיווקי גדול".
אני לא אתווכח איתך על אפקטיביות, אבל זו האינטרפרטציה שלי לגבי המטרה.
בשבוע שבו מיקרוסופט משיקה את בינג, מנוע חיפוש לא רע בכלל, גוגל מוציאים סרטון ויראלי שבו אנשים מהרחוב (כולם נאים אגב. מה, אין אנשים מכוערים בניו יורק שיענו למדגם הלא המייצג) מספרים עד כמה בעיניהם אינטרנט זה גוגל, שהוא שולתת, ומקסימום לפעמים מביטים לעבר יאהו.
אתם מרגישים שהאינטרנט זה רק חיפוש? מה עם אימייל (גוגל מקום שלישי רחוק מאחורי יאהו ומיקרוסופט), רשתות חברתיות (פייסבוק בודד בפסגה, בקושי מישהו זוכר את אורקוט או FriendConnect), והכוכב העולה, מיקרובלוגינג (לגוגל יש רק שירות עתידי שהם מיהרו להוציא עליו ידיעות לעיתונות חודשים לפני ההשקה. מחיר המניה, כבר הזכרנו?).
הסרטון הזה מנסה לשכנע את הצופה: 1.שהאינטרנט זה גוגל 2. אין משמעות לדפדפן שמותקן במחשב. כמו הרבה פרסומות, זה נעשה על ידי הצגת דמויות של אנשים מהרחוב (קל להזדהות ומשדרים אמינות) שאומרים את המסר הזה בדיוק.
אורי
מוזר, כי לי הרגיש שהסרטון קצת מלגלג על האנשים הללו, שלא יודעים מה זה דפדפן. אם אתה באמת חושב שאין אנשים שיודעים מה זה דפדפן, אני ממליץ לך לשאול אמא של מישהו שאתה מכיר. לפני כמה ימים פרסם עידוק פוסט בחדר 404 על איזו מחזירה בתשובה שרצתה לתת לו דף עם רשימת אתרים "רוחניים", והתחילה את השיחה בשאלה "יש לך גוגל בבית?". יש אנשים כאלה. הרבה.
דווקא הרבה מאוד מהמשיבים לא ענו "גוגל", אם לא שמת לב, ואפילו לא "יאהו", אלא פשוט "מנוע חיפוש" או וריאציה. זה בהחלט מראה את החשיבות של מנוע החיפוש כעמוד הכניסה לאינטרנט של רבים מאוד, אבל אני לא חושב שכמות תשובות ה"גוגל" חורג ממה שסביר לצפות שאנשים יענו.
לגבי האנשים המכוערים בטיימס סקוור – א. ברור שזה עבר עריכה, והגיוני שיבחרו אנשים נאים יותר להציג בסרטון. למעשה, סביר להניח אפילו שיבחרו מלכתחילה רק אנשים יצוגיים יותר לשאול אותם.
ב. ת'ט סייד, אני לא חושב שאנשים שם יפים במיוחד.
לגבי סעיף 2 – ובכן, הגיע הזמן שזה יהיה ככה. למען האמת המצב הזה היה מגיע קודם, אלמלא מערכות ההפעלה/דפדפנים/האינטרנט כולה לא היו מקרטעים ומכריחים את המשתמשים להבין משהו בטכנולוגיה על מנת לקבל את התוכן.
ובאמת, למה שזה יעניין מישהו שלא עובד בזה?
המשתמש רוצה לקבל תוכן – מידע, מדיה, בידור – קראי לזה באיזה שם שתבחרי, אבל המשתמש לא בהכרח מעונין לדעת על הקשרים שמנהל הדפדפן עם מערכת ההפעלה או עם קונצרן גוגל. הוא רק רצה למצוא מחיר טוב לנגן אמפישלוש, או לקרוא מייל בג'ימייל, או להציץ למצלמות של האח הגדול, או להוריד סרטונים של פאריס הילטון, לא יודע אם דווקא בסדר הזה.
בשלב כלשהו נמאס לי להבין איך זה עובד כדי לטפל בכל מיני באגים או לעקוף אותם, ופשוט רציתי שהמחשב יעשה מה שאני רוצה כי לשם זה הדלקתי אותו…אם זה FF, IE, כרום או לא-יודע-מה-וגם-לא-משנה-לי, אני רוצה שירות, לא תוכנה.
לדעתי זה יזלוג מכאן לכל טכנולוגיה אחרת, בטח כאלו שנובעות ישירות ממחשוב, והטכנולוגיה תישאר נחלתם של הטכנולוגים, הגיקים וחובבי הז'אנר.
נ.ב.
הגעתי במקרה, אחלה בלוג.
ובכן, זה שאת המשתמש לא מעניין איך קוראים לזה והוא רוצה מינימום התעסקות בעניין – מצוין. אבל אם הוא רוצה מינימום התעסקות, הוא צריך מוצר טוב. ואם כל מה שהוא יודע זה אקספלורר, כי זה מה שבא עם ווינדוז, אז הוא לא מקבל את המוצר הטוב, אלא "זה מה יש". לכן, כן חשוב לחשוף ולחנך לאלטרנטיבות.
ותודה 🙂
ובכן, גם את צודקת, כמובן – אבל הטענה שלי היא נגד כל מוצרי התוכנה באשר הם, ובעצם לכל המחשוב הזה. לרוב האנשים, לפחות לרוב האנשים שלא עובדים במחשוב בצורה כלשהי (החל מתוכן וכלה בתכנות וכל מיני דברים בשורש ת.כ.נ או דומה), המחשב הוא רק כלי. המחשב עצמו לא מעניין, מערכת ההפעלה עוד פחות, והדפדפן – נו, גם לא…
אגב, אף לא אחד מן הדפדפנים האלה עונה להגדרה "חופשי מתקלות", ועדיין האלמנט הבסיסי לא הושג – מזעור התערבות המשתמש בעבודות תחזוקה רק לשם קבלת צורך בסיסי כמו מייל.
גילוי נאות – אני כן משתמש בפיירפוקס, אבל הוא מעצבן אותי בדרכים שבלוג לא סובל.