הכותרת אולי נשמעת גרנדיוזית-משהו לקורא הסביר, אבל האמת היא שזה לא רחוק מהאמת.
אני זוכרת תקופות קשות בהן לא היתה ברירה אלא ללמוד היטב איך לתפעל, למשל, את Windows ללא עכבר. כמות התקלות בעכברי ג'ולה ובחיבור ה-PS2 המיושן (שלא לדבר על 9 פין, אבל עזבו) היתה כל כך גדולה, שזה כבר לא הפתיע אף אחד. עכברים פשוט הפסיקו לעבוד על ימין ועל שמאל. וכן, אפשר לתפעל Windows בלי עכבר. גם היום, בעידן האלחוטי-לייזר, לפעמים צריך את המיומנות הזו.
יש גם מכונות (זו מין מילה של גיקים לשרתים או מחשבים) שבהן לא צריך עכבר בכלל. רק Command Line. אבל עוד מוקדם מדי בערב מכדי לדבר על הסטיות הקשות האלה.
גם כשהעכבר עובד ומתפקד כהלכה, גיקים אמיתיים ומופרעי תוכן צריכים לדעת לשלוט בו ובמקלדת במקביל. האמת היא, ששליטה טובה במקלדת מייעלת מאוד את העבודה. ואין הכוונה רק להקלדה מהירה או עיוורת – אלא ליכולת לעבוד עם עכבר ומקלדת במקביל. ולא, לא כולם יודעים לעשות קופי-פייסט שלא באמצעות עכבר. לא כולם יודעים ש-CTRL+A מסמן את כל הטקסט. לא כולם יודעים ש-CTRL+ESC פותח את תפריט ה-Start של חלונות. וגם לא כולם עובדים על Windows.
ידיעת קיצורי מקלדת הופכת את העבודה ליעילה ומהירה יותר – ולו רק מפני שעובדים עם שתי ידיים ולא רק עם אחת. לעתים ההבדלים כל כך משמעותיים, שלא תבינו איך הסתדרתם קודם לכן, כשעבדתם רק עם העכבר.
בלינק הזה אפשר למצוא רשימה של רשימות – קיצורי מקלדת לכל מיני מערכות הפעלה (XP, Vista, Ubuntu), קיצורי מקלדת לפיירפוקס, אופרה, איכספלורר וכד', ועוד שלל קיצורי מקלדת לכל מיני תוכנות פופולריות – מפוטושופ ועד מסנג'ר, וגם רשימת קיצורי המקלדת המתחייבת של ג'ימייל (זה נורא בקטע של הגיקים לאחרונה).
נסו ותיהנו.
אוי, זה נושא כאוב..
כולם צוחקים עלי במשרד כשרואים אותי עובדת, אני בקושי נוגעת בעכבר.
אבל הכי מצחיק זה התגובות של משתמשים לזה, הם לא מבינים איך דברים קורים "מעצמם" כשאני נוגעת רק במקלדת.. 🙂
הם נבהלים כי הם רואים בחורה שולטת במחשב. זה מפחיד הרבה אנשים 😉
זה לא מדויק כל כך.
מערכת הפעלה אפשר בדרך כלל להפעיל באופן דיי יעיל בעזרת המקלקת בלבד, אבל תוכנות רבות (ובפרט אתרי אינטרנט) עדין מפגרים הרבה מאחור בתחום, ככל הנראה בעיקר בגלל חוסר אכפתיות ו\או מודעות.
מעבר לכך, ממשק האדם מכונה עדין בחיתוליו, ולכן יש ריבוי של סטנדרטים וקונוונציות ממשקיות…
אני מנחש שתוך עשר שנים עולם המקלדות ילך וידעך לטובת פקודות קוליות וטכנולוגיות מזהות טקסט ווקאלי.
מסכימה שזה בעייתי באתרי אינטרנט, אם כי פיירפוקס מאוד מאוד עוזר בעניין הזה. ועם קצת רצון, הכל אפשרי.
על הזיהוי הקולי מדברים כבר משנות ה-90, וההתקדמות בתחום היא לא מדהימה, יחסית לטכנולוגיות אחרות. אני אולי שמרנית, אבל קשה לי לראות את עצמי זונחת את המקלדת. זו פעולה כל כך טבעית מבחינתי, להקליד, והיא גם מתניעה את המחשבות די טוב אצלי. בכלל, המקלדת מבחינתי היא אחד החלקים החשובים של המחשב ואני משקיעה בה הרבה – במשאבי חיפוש ובמימון.
התוכנה האולטימטיבית לעבודה עם מקלדת היא http://www.launchy.net/
לוחצים alt+space מתחילים לכתוב את שם התוכנה (בד"כ מספיקות שתי אותיות) ומיד היא רצה. לא צריך יותר לעבור דרך התפריטים או מליון קיצורים על המסך.
יפה, אך לא ממש נכון.
הקונספציה "מקלדת מהירה יותר מעכבר כי…" שגויה מטבעה. אין ספק שבחירה של דף שלם ע"י CTRL + A מהירה יותר מסימון כל הדף עם העכבר, אבל מדובר במקרה קצה. אם ניקח את כלל המקרים בהם ניתן להשוות בין העכבר למקלדת, השימוש בעכבר מהיר יותר.
התופעה בה משתמשים טוענים כי העבודה עם קיצורי מקלדת מהירה יותר נובעת מכך שהקלקה על קיצור המקלדת דורשת פעולה קוגניטיבית (כלומר לבצע "שליפה" מהזיכרון של הקיצור ע"פ התוצאה הנדרשת, ועיבודו) בניגוד לפעולה עם העכבר שאינה דורשת פעולה קוגניטיבית. ניצול הCPU cycles של המוח לטובת הקיצור גורם לתחושה שמכונה "מצמוץ קשבי" או "אמנזיה רגעית", והיא שיוצרת את התחושה שהקיצור מהיר יותר.
ולאסמכתאות: http://plan9.bell-labs.com/wiki/plan9/Mouse_vs._Keyboard/index.html
שימו לב ללינקים במאמר, שמסבירים יותר בפרוט את הנושא.
מתוך האסמכתא שלך, שהיא נחמדה ומעניינת:
By using Command X, C, and V, the user can select with one hand and act with the other. Two-handed input. Two-handed input can result in solid productivity gains (Buxton 1986).
שלא לדבר על העובדה שהיא בכלל מתעסקת קצת יותר מדי עם מלחמת האפל בפי.סי ולא בשאלה האם משתמשים המשלבים עכבר ומקלדת זריזים יותר ויעילים יותר.
וזה עוד בלי לדבר על פעולות שאי אפשר לעשות בלי המקלדת בקלות, כמו לסמן מספר פריטים שאינם צמודים זה לזה.
ארז, תתקין טוטאל קומאנדר ודבר איתו אחוריזה 🙂
עם כל הכבוד למאמרים של פסיכולוגים, אין כמו שני תכנתים שיושבים בקיוביק, אחד עם מקלקת וטט"ק בלבד והשני עם חלונות ועכבר…
הקצב פשוט לא ניתן להשוואה.
ומניין לך שלא התקנתי טוטאל קומנדר (ואפילו ברשיון…)
באותה מידה תוכל להשוות בין מישהו שכותב ספר במכונת כתיבה לבין מישהו שמנסה לכתוב ספר ע"י קופי-פייסט. אין בכלל נקודה להשוואה.
ושוב העניין הוא לא "מי יותר טוב" או האם משתמש שכבר 50 שנה עובד באותה צורה "מהיר" יותר ממשתמש חדש, וגם לא שgrep על 500 תיקיות מהיר יותר מעכבר וכו וכו, אלא, שקיצורי מקלדת לפעולות של שליטה בממשק משתמש גרפי (GUI) איטיות יותר משימוש בעכבר לאותן משימות, פשוט, חד וחלק.
א. בן דודי היווני כתב את ספרו הראשון (והמצליח מאוד) במכונת כתיבה, כפי שאמרת, אין שום מקום להשוואה, היות וכתיבת ספר היא פעילות נפשית מובהקת שבינה ובין האמצעים הגשמיים הקשורים בה אין דבר וחציו.
ב. לומר "פשוט, חד וחלק" לא מספיק כדי להוכיח נקודה. אם כי כבודה של נחישות מילולית במקומה מונח, אין בה כדי לערער על צלילותם של טיעונים של ממש.
ג. משך הזמן הנדרש מהמשתמש להניע את עכברו אל הפקדים הרלוונטיים בחלון ארוך לאין שיעור ממשך הזמן הנדרש מהאצבעות להגיע אל המקשים המפעילים את אותן פעולות, בפרט כאשר מדובר בפעולה אבטומטית החוזרת ונשנית פעמים רבות.
ד. משתמשי עכבר (עכברונים להלן) מכלים זמן רב בהנעת הסמן וגמיעת המרחק הרב בין פקד לפקד, בפרט כאשר מיני תפריטין מעורבין בענין.
אם כבר בדקדוקי עניות של רטוריקה, הרי שהחיבור בין ב' (בו מועברת ביקורת על העובדה שאני ממיר עובדות בנחישות מילולית) לג' (בו נזרקים נתונים לחלל האוויר ללא שום אסמכתא) הוא מרשים. מה עוד שכוונתי היתה שאני לא משווה בין מקלדת לעכבר אלא בין השימוש בקיצורי מקלדת לתפעול GUI לשימוש בעכבר לתפעול GUI.
ולעניינינו, בתגובה קודמת צירפתי לינק למאמר מתוך הויקי של PLAN9, שהיא מערכת הפעלה שבה העכבר מקבל מקום של כבוד ככלי קלט, ומעבר להסברים שמה, גם צורפו לינקים למאמרים שמציגים את הטענות בצירוף דוגמאות ממחקרים שנערכו באפל במשך מספר שנים טובות. המחקרים האלה, ואני מניח שגם אחרים, אבל אשמח להתבדות, מראים כי:
משתמשים מוסרים כי תפעול המקלדת מהיר יותר מתפעול העכבר, אולם, המדידות מראות ההפך. הזמן שלוקח להניח את היד על העכבר ולהזיז אותו לפקד שווה, ואף קטן יותר מהזמן בו לוקח להניח את היד על קיצור המקלדת ולבצע אותו.
אני בהחלט ממליץ על קריאת המאמרים שצירפתי, ולו רק כנקודה למחשבה.
רק לסבר את האוזן, אני הייתי משתמש מקלדת נלהב ונלהם במשך שנים רבות, נשבעתי בVIM ובזתי לעכבר. לאחר שהתנסתי בעבודה על PLAN9 מתוך סקרנות, ולאחר שקראתי את המאמרים המצויינים לעיל, הגעתי למסקנה שיש פה כנראה כמה רבדים של הדיון. לדעתי, חלק רב מהבעיתיות של שימוש בעכבר מקורה בעיצוב לקוי של ממשקי משתמש, בחלוקה שגויה של תפקוד העכבר (90% מקש שמאלי, 10% ימני, והאמצעי כמעט ולא), וברעיון (המופרך) כי GUI = עכבר.
לדוגמה, לי אין מנהל קבצים על המחשב, שכן אני עובד עם BASH, שנותן אפשרויות הרבה יותר חזקות מכל מנהל קבצים שניסיתי, על חלונות, מק OSX, KDE וGNOME. לעומת זאת, לא תראה אותי מדפדף בפיירפוקס עם המקלדת. לכל כלי יש את הייעוד שלו, הכח שלו, והממשק המתאים, רק צריך ראש פתוח.
אם כן, היות ואיני מאמין במחקרים פסיכולוגיים למיניהם (ובפרט לא למחקרים שמציגים "חוקרים" של חברות תכונה), לא נותר לי אלא להתקין את ה-PLAN9 הזה ולהיווכח במו אצבעותי.
תודה, השכלתי 🙂
האפשרות לעבוד ללא עכבר חשובה מאד עבור אנשים עם מוגבליות. בעזרת אמצעים מתאימים אפשר להחליף פעולות מקלדת בפקודות קוליות. לעומת זאת כמעט בלתי אפשרי לתפעל עכבר בצורה יעילה על ידי פקודות קולויות. חשוב שלמעצבי התוכנות והאתרים תהיה מודעות לנושא, ושיתנו כמה שיותר שליטה עם מקלדת גם אם במבט ראשון זה נראה מיותר.
לא הייתי מודעת למה שאתה אומר, וזה טוב לדעת. אני, כמו שאתה ודאי מבין, לא חושבת שמקלדת היא דבר מיותר, ומחזיקה בדעה שעבודה משולבת – עכבר ומקלדת – היא יעילה ונכונה בהרבה.
עבודה עם המקלדת אכן מהירה בהרבה, אבל בעיקר עבור המשתמש המתקדם שעובד עם קומנד-ליין (מי אמר לינוקס?! טוב, אפשר גם cygwin).
בכל אופן – הנה רשימה מגניבה ראנד שמשלימה את הפוסט 🙂
http://www.randsinrepose.com/archives/2008/04/21/saving_seconds.html
ותרשו לי להוסיף עוד כמה אסימונים:
קונטרול+L מדפדפן מעביר אתכם מיד לשורת הURL.
קונטרול+K מעביר לחיפוש של גוגל (אם מותקן סרגל הכלים).
backspace מעביר לעמוד הקודם וטאב בקספייס לעמוד הבא.
ואחד התוספים הכי שימושיים לשואש –
https://www.squarefree.com/extensions/search-keys/ זה מאפשר לעבור לכל אחת מתוצאות החיפוש על יד הקלדת מספר התוצאה.
[…] לציבור מחפשי קיצורי הדרך, שרבים מהם מגיעים לפה, בהמשך לפוסט הזה, שעסק בקיצורי […]
[…] ידי רויטל סלומון ב- 28 באוגוסט 2008 – 9:53 אחרי שחרשנו על קיצורי מקלדת כלליים (XP, Vista ועוד) וקיצורי מקלדת לפוטושופ, כדאי גם לעיין […]