עיתון "ישראל היום" החל לעשות שימוש בבינה מלאכותית כדי לייצר טקסטים עבור האתר. זה בוודאי לא מפתיע אף אחד, וזה חלק ממגמה עולמית שבה עוברים לייצור טקסטים באמצעות AI.
האוריינות הדיגיטלית והתקשורתית בישראל ירודה מאוד בקרב כל המגזרים – צעירים, מבוגרים, דתיים, חילונים, דוברי עברית שוטפת וגם כאלה שלא.
אנשים לא יודעים להבחין בין מאמר דעה וכתבה עיתונאית. הם לא יודעים לזהות מקור מידע אמין ולהבחין בינו ובין בלוג של חרטוטים. הם לא תמיד מבחינים שמדובר באייטם של תוכן שיווקי. הם לא יודעים לזהות אתרי מכירות שהם דרופשיפינג ו/או הונאה. הם נופלים השכם והערב בהונאות של עבודה מהבית שמבטיחות להם רווחים קלים – והרשימה עוד ארוכה.
רוב האנשים לא יידעו להבחין אם כתבה נכתבה על ידי אדם או AI. ולא רק זה – לרובם לא אכפת.
זה לא רק עניין של ידע, אמת ועובדות. אנשים ללא אוריינות תקשורתית הם קרקע נוחה למניפולציות. כשלאוכלוסייה אין כלים להבחין בין מדע ודעה, בין עובדה והמצאה, בין שקר ואמת – אז קל מאוד לתמרן אותם עם תעמולה.
אחת הסיבות העיקריות שבגינה אנחנו במצב הנוכחי, היא תעמולה שמכוונת לאנשים נטולי אוריינות תקשורתית. המדיה החברתית וגם התקשורת הממוסדת מוצפות באינפורמציה שגויה. חלק בזדון, חלק סתם כי אנשים משתפים כל מה שזז, ולרוב השקרים, האי דיוקים והמניפולציות עוברים בלי אף מילת ביקורת.
אתרי התוכן והחדשות נמצאים במירוץ מאוד מוזר, ומפציצים בכמויות של אייטמים מתוך מחשבה שאין ברירה וצריך לייצר המון תוכן. כלים כמו ChatGPT מאפשרים לייצר כמויות עצומות של תוכן במהירות רבה.
מה הערך של התוכן הזה? האם באמת צריך לייצר אותו? כמה באמת קוראים אותו? מה הוא תורם? נראה שאף אחד לא שואל את השאלות האלה.
גוגל, למשל, מנסים להסביר שיש חשיבות גדולה לאיכות של הטקסטים, ולא רק לכמויות (בכל הקשור לקידום אתרים). האם מישהו מקשיב, או שכולם עסוקים בהפצצת תוכן כי פשוט כל המתחרים עסוקים בהפצצת תוכן?
אני רואה הרבה טקסטים סתמיים שג'ונרטו ונזרקו לאחר יד לאינטרנט. לפעמים הם גם מתברגים בתוצאות חיפוש. הכל נחמד מאוד. האם הגולש מקבל ערך אמיתי מהטקסטים האלה? האם יצא לו משהו מלהקליק? האם מישהו בכלל מקליק וקורא? כל הנושא של צריכת תוכן גם הוא עובר מטמורפוזה – מפוש לפוש, מכותרת לכותרת, וכמעט אף אחד לא מתעמק באייטמים עצמם.
אז מצד אחד, הפצצת תוכן. מצד שני, אוריינות תקשורתית נמוכה. ומצד שלישי, מניפולציות ותעמולה.
התוצאה: ים של אשפת אינטרנט שלא באמת נצרכת על ידי אף אחד, ושקרים ובולשיט שממסכים את האמת.
הפתרון לזה הוא אחד ויחיד – חינוך. מתן מיומנויות ברמה הכי גבוהה לילדים מגיל הגן (כן), שילמדו לזהות מניפולציות, להבדיל בין סוגי תכנים ולחשוב בצורה ביקורתית. בלי זה, נישאר עם אוכלוסייה בורה ונטולת ספקנות, והרבה הרבה הרבה בולשיט, שחלקו מג'ונרט על ידי מחשבים.