צילום: Taryn Domingos
נראה שבשנים האחרונות, לפחות בתחום ה-PC, קצב החלפת ושדרוג המחשבים הואט מעט. יש לכך הרבה סיבות, כולל פיצוץ האוכלוסין של סמארטפונים וטאבלטים, אבל הסיבה העיקרית פשוטה – לא צריך לשדרג את המחשב כל שנה, בייחוד אם היישומים שמריצים עליו נשארים זהים. מי שמשתמש במחשב משרדי פשוט לעיבוד תמלילים, מצגות בסיסיות וגלישה קלה באינטרנט, לא צריך להחליף אותו לעתים קרובות, ואפילו לא לשדרג אותו.
עם זאת, בקרב המוסדיים ושאר משרדים שבהם לא משתמשים הרבה במחשב, ניתן להיתקל לעתים קרובות במחשבים ישנים מאוד (בדרך כלל מבוססי XP), שהביצועים שלהם חלשים אפילו לעומת המשימות הפשוטות שלהם הם נדרשים. זה לא רק מטרד כללי, זה גם פוגע בתפוקה של המשרד ומי שעובד על המחשב. בנוסף, מחשב מקרטע גורם לכך שנעשה בו מינימום שימוש, וכך העסק או המשרד לא מנצלים את כל מה שהמחשב והאינטרנט יכולים להציע להם, כמו ניהול אתרים או עמודי פייסבוק, ובכלל שיווק באמצעים דיגיטליים.
הדרך הפשוטה היא להרחיב זיכרון או להחליף מחשב. בתקציב נמוך מאוד אפשר לקנות היום מחשב חדש וטוב, שיקפיץ את העבודה עליו בכמה רמות. אפשר גם להחליף את מערכת ההפעלה למשהו רזה יותר כמו לינוקס או Chrome OS, אולם אלה פתרונות שלא מתאימים לכל אחד. ישנם מקרים בהם התקציב אפסי או מוגבל, ורכישת מחשב חדש אינה אפשרית. במקרה כזה, יש כמה וכמה פעולות שאפשר לעשות כדי לשפר את ביצועי המחשב. את רוב הפעולות ניתן לבצע באופן עצמאי, אבל אם אתם לא בטוחים במה שאתם עושים, היעזרו באיש מקצוע. הכי חשוב – בצעו גיבוי כפול לכל החומרים החשובים שיש במחשב (תמונות, מסמכים, קבצי עבודה וכו') לפני שאתם מתחילים לעשות בו שינויים.
קצת ניקיון
נקו את העכבר והמקלדת (ואולי גם את השולחן) – עוד לפני שאנחנו מתחילים לחפור בנבכי מערכת ההפעלה, כדאי לדאוג לסביבת עבודה נקייה ומסודרת. לכלוך המצטבר בתחתית העכבר ובתוך העינית שלו, יגרום להאטה והפרעות בפעולה שלו. במקלדת דביקה ומטונפת קשה יותר להקליד, והמקשים יכולים להיתקע. וגם, שולחן מסודר בצורה סבירה יסייע לתחושה נעימה יותר, ועבודה יעילה יותר.
נקו את המחשב – לא, לא ככה. אבל כן אפשר ורצוי לפתוח את המארז, ולנקות בזהירות אבק, שערות חתולים ושאר חלקיקים מעופפים שהצטברו על המאווררים, המעבד ובתוך המארז עצמו. כאן במיוחד, אם אתם לא יודעים מה אתם עושים, היעזרו במישהו שיודע להבדיל בין דיסק קשיח וכרטיס מסך.
מחקו קבצים מיותרים – מערכת ההפעלה והדפדפן צוברים המון קבצים זמניים ואשפה דיגיטלית במהלך ההפעלה היומיומית שלהם. אפשר לנקות ידנית, אבל יש תוכנות מצוינות שעושות את העבודה בצורה פשוטה ומהירה. אני ממליצה על התוכנה הוותיקה CCleaner, שמנקה קבצים זמניים מכל מקום אפשרי במחשב. התוכנה, המתגאה ביותר ממיליארד הורדות, מוצעת בחינם בגירסתה הבסיסית. שימו לב לאפשרויות שאתם בוחרים לפני הרצת התוכנה.
הסירו תוכנות מיותרות – היכנסו ללוח הבקרה –> הוספה והסרה של תוכניות (או "תוכניות ותכונות" המזעזע אם אתם בחלונות 7) ועברו בקפידה על רשימת התוכנות המותקנות במחשב. הסירו כל תוכנה שלא השתמשתם בה בשנה האחרונה. לא, אתם לא צריכים את מחולל הבאנרים האוטומטי הזה ומעולם לא השתמשתם בו. הסירו כל תוכנה נוספת שנראית לכם מיותרת – לאחר בדיקה שזה אכן המצב. בהנחה שהמחשב הישן שלכם לא מכיל תוכנות ענק בתשלום (כמו פוטושופ או תוכנות עריכת וידיאו מתוחכמות), תוכלו, במידת הצורך, להוריד ולהתקין מחדש כל תוכנה שתרגישו פתאום בחסרונה.
הסירו תוכנות ריגול וסרגלי כלים – סרגלי כלים מנג'סים שנדבקו לדפדפן שלכם (בעיקר לאקספלורר, ועוד על כך בהמשך הפוסט), מעיקים על מהירות הגלישה ומשתמשים במשאבי מחשב רבים. הסירו ידנית מה שאפשר, והשתמשו בתוכנות דוגמת Malwarebytes כדי להסיר את השאר. הימנעו מהתקנת סרגלי כלים ושטויות אחרות בהמשך הדרך, ואל תקליקו כחולדים עוורים על NEXT במהלך התקנה של תוכנות לגיטימיות – חלקן יתקינו תוספות מיותרות אם לא תשימו לב.
פרמטו – בדרך כלל זה מוצא אחרון, אבל לפעמים זה הפתרון היחידי. פרמוט הדיסק הקשיח והתקנה נקייה של חלונות יכולים לסייע מאוד בשיפור הביצועים.
חשבו "רזה"
עם התפתחות והוזלת המשאבים הממוחשבים שעומדים לרשותינו, פחות אנשים חושבים רזה. יש לנו כזה הארד דיסק ענק, מלא זיכרון וגיבוי בענן – למה צריך לחסוך במקום ומשאבים? עובדה, צריך. גם הארד דיסק גדול מתמלא בסוף, ואינספור תוכנות מעיקות על הזיכרון. כשמדובר במחשבים ישנים, יש לכך חשיבות גדולה יותר. צמצמו בכמות הקבצים המאוחסנת על המחשב, מחקו מה שלא צריך וגבו מה שאפשר להסיר מהדיסק הקשיח – בייחוד קבצי ארכיון שיש לשמור רק למקרה של ביקורת או משהו דומה.
החליפו תוכנות כבדות בתוכנות רזות יותר – דוגמא קלאסית היא Adobe Reader האיומה. אדובי רידר התחילה את דרכה כתוכנת חובה לקריאת מסמכי PDF והראתה נוכחות כמעט בכל מחשב מבוסס חלונות. עם השנים, התוכנה הפכה למפלצת פסיכית, זוללת משאבים ומיותרת לחלוטין. כשאני מנקה מחשב ישן, זו התוכנה הראשונה שאני משמידה. יש הרבה תחליפים לאדובי רידר, כולם חינמיים ורזים הרבה יותר.
אנטי וירוס מיושן כמו נורטון או מקאפי יכול גם הוא להכביד על המחשב. אפשר בשקט רב להחליף לאנטי וירוס חינמי, ולנסות תוכנות שונות עד שמוצאים את הפתרון האופטימלי שמשלב בין הגנה ובין הפחתת העומס על המחשב. מומלץ לחפש תחליפים רזים לכל תוכנה ישנה וכבדה שאתם עדיין צריכים.
טפלו בדפדפן שלכם
בחלק ניכר מהמחשבים, הדפדפן הוא כלי העבודה המרכזי. ככזה, הוא צריך להיות כלי איכותי, רזה ויעיל, בייחוד במחשב ישן.
הפסיקו להשתמש באינטנרט אקספלורר – במחשבים ישנים המבוססים על XP אי אפשר לשדרג את אקספלורר מעבר לגירסה 8 – גירסה עתיקה וגרועה, שלא נתמכת על ידי רוב מפתחי האתרים כיום. בשל כך, ובשל לא מעט סיבות אחרות, מומלץ לעבור לכרום – דפדפן מהיר, בטוח ויעיל יותר. אני לא ממליצה על פיירפוקס, למרות שהוא הדפדפן החביב עליי (עדיין), בגלל בעיות של זליגת זיכרון. אם אתם נוהגים לשלם מסים וחשבונות אונליין, בעיקר באתרי ממשלה, תצטרכו להשתמש באקספלורר מדי פעם, אבל מומלץ להפוך את כרום לדפדפן ברירת המחדל שלכם.
שונות וקטנות
עדכנו דרייברים – אם המחשב ישן, לא סביר שיש הרבה עדכוני דרייברים לחומרה שלכם, אבל בכל זאת שווה לבדוק. לפעמים עדכון כזה עשוי לפתור בעיה עתיקה, ולהקל על השימוש במחשב וחלוקת המשאבים.
חטטו ב-Registry – למומחים בלבד. אחרי כל הפעולות הסטנדרטיות, עדיין אפשר למצוא תוכנות שעולות עם עליית המחשב ללא צורך, ושאר שאריות מהתקנות ישנות. ניקוי הרג'יסטרי יכול לסייע במקרים כאלה, אבל שוב – אל תחשבו אפילו לנסות אם אתם לא יודעים איך להתעסק איתו.
התאימו את מהירות סמן העכבר והלחיצה הכפולה – זה אולי נשמע אידיוטי, אבל לפעמים איטיות היא רק מראית עין. מישהו שיחק עם ההגדרות, או שמעולם לא נגעתם בהן, והעכבר זז נורא לאט (או נורא מהר) ומפריע לעבודה שלכם. היכנסו ללוח הבקרה –> עכבר התאימו את מהירות התזוזה של הסמן ומהירות הלחיצה הכפולה לצרכים וליכולות שלכם.
החליפו את רקע שולחן העבודה לחלק – כל דבר קטן יכול לעזור. הימנעו משימוש בתמונות גדולות וכבדות כרקע לשולחן העבודה, והשתמשו בצבע חלק.