גילוי נאות בפעם המיליון: אני בעלת עסק בתחום הקמת אתרים (ועוד כל מיני דברים)
רוצים לבנות אתר לעסק שלכם? לא יודעים איפה להתחיל? הנה המלצה חינם – אל תקראו את הכתבה הזו ב-TheMarker.
עכשיו, אחרי שהקלקתם וקראתם (אמרתי לא להקליק! מה לא היה ברור?!), אני יכולה להתחיל להסביר לכם מה לא בסדר בכתבה הזו. במבט חטוף, מדובר בסך הכל בכתבה כללית על הקמת אתרים, אחת ממיליון, שמציעה כמה טיפים כלליים לבעלי עסקים שרוצים אתר אינטרנט ולא יודעים מה צריך לעשות בשביל זה. בדרך כלל, הבעיה עם כתבות כאלה היא שהן שטחיות מאוד ולא מבהירות את מורכבות התהליך לבעל העסק. משום מה, עדיין קיימת האמונה הרווחת, לפיה הקמת אתר לעסק זה משהו שעושים בחמש דקות, רצוי בעזרת בן הדודה של השכן, שעכשיו גמר קורס ציור בפאוארפוינט בבית הספר היסודי.
אז נכון, בכלים שקיימים היום, הקמת אתר מתקדם ואיכותי כבר לא מצריכה ישיבה עם עורך טקסט והבנת קודי תכנות מסובכים. יש מערכות מוכנות מהקופסא, תוספים, גרפיקה בחינם והרבה אפשרויות עשירות ומעניינות. כן, אתם יכולים להקים אתר אינטרנט לבד, והוא אפילו יכול להיות די טוב. אתם גם יכולים ללמוד לתקן את הבוקסות של המשולשים באוטו שלכם בצורה די מקצועית, ואתם גם יכולים ללמוד להרכיב מחשב לבד. אני בטוחה בזה. השאלה היא, כמה זמן זה ייקח לכם (הלמידה והביצוע), מה תהיה איכות המוצר הסופי והאם זה היה שווה את המאמץ והזמן שהשקעתם בכך? אם בשיקולי עלות-תועלת-זמן, ובהסתמך על מגוון הכישורים שלכם, חישבתם ומצאתם שיותר משתלם לכם ללמוד לעשות משהו לבד מאשר לקנות מוכן בחנות או לבקש שירות מבעל מקצוע – אשריכם. ברוב המקרים, עבור רוב האנשים, לא זה המצב.
ונכון, גם אפשר להקים אתר זריז במקרים מסוימים, אם יש בכך צורך, להתפשר על עיצוב ולהשתמש בתבניות ולעשות קפיצות דרך – ומקסימום לשפר ולתקן אחר כך. אם הסיטואציה דורשת זאת, אז אפשר. עם זאת, אם רוצים לעשות את זה כמו שצריך, תהליך הקמת אתר כולל כמה שלבים שלא כדאי לדלג אותם וכדאי לבצע אותם בצורה יסודית.
בכתבה הגרועה הנ"ל, הבעיה היא לא רק שטחיות, אלא גם טעויות מהותיות וחוסר הבנה של תהליך אפיון והקמת אתר. הנה רק כמה מהנקודות הבעייתיות בכתבה הזו:
קודם כל בוחרים דומיין
משום מה, כותב הכתבה החליט שבחירת דומיין לאתר היא הצעד השלישי (והאחרון, אם אתם לא רוצים אתר מותאם מובייל) בהקמתו. ובכן, לא. קודם כל, יש תחרותיות מטורפת הקיימת כמעט בכל שוק ורבים משמות הדומיין תפוסים (על ידי אתרים או סתם כאלה שקנו דומיינים במטרה לעשות כסף). אז קודם כל צריך לתפוס את הדומיין המתאים, רצוי ביותר מסיומת אחת (בעיקר כי המחיר לא בשמים). יותר מזה – הליך נכון של אפיון אתר מתחיל רק אחרי שהעסק עבר תהליך מיתוג (שם, לוגו, צבעים וכו'), ובשלב הזה כבר צריך להיות די ברור מה הדומיין שרוצים לקנות, ואפילו למצוא פתרונות יצירתיים במצב המעצבן שבו הדומיין כבר תפוס.
מומחי SEO רבים שבפניהם עלתה השאלה, אמרו כבר שדומיין ישראלי זו לא חובה היסטרית מבחינת קידום האתר, ויש עוד הרבה פרמטרים שצריך וכדאי להתחשב בהם. בקיצור, לא חייבים co.il, בניגוד למה שאומרים באיגוד האינטרנט הישראלי, שלו כמובן אין בכלל אינטרסים שתקנו אתרים בסיומת co.il.
אפיון, מה איתו?
המילה "אפיון" מבהילה הרבה לקוחות, מכיוון שהיא מגיעה עם אסוציאציות של תהליך מורכב וארוך. אפיון של אתר מקצועי או מסחרי אכן יכול להיות ארוך ומייגע. אבל, אפשר לאפיין אתר גם בצורה זריזה, כי לא צריך בכל פעם להמציא את הגלגל מחדש. אעז ואומר שלפעמים אני אפילו מקבלת אפיונים מוגזמים ומנופחים, רק כדי שהקואוצ'ר שבנה אותם יוכל לדרוש עליהם הרבה כסף, ולא תמיד יש בכך צורך.
בכל מקרה, גם אם אין לכם זמן וכסף להליך אפיון מורכב, אתם כן חייבים לשבת עם עצמכם או עם בעל מקצוע ולהחליט כמה דברים בסיסיים לגבי האתר: מה המטרה של האתר? את מי הוא אמור לשרת? מה אתם רוצים שיהיה בו (החל ממצגת תמונות מתחלפת וכלה במערכת סקרים מתוחכמת)? מה התקציב שאתם יכולים להקדיש לפרויקט? איך אתם רוצים שהאתר ייראה (אפילו באופן כללי)? וכו'. בלי מענה למינימום שאלות כאלה, יש סיכוי די טוב שתמצאו את עצמכם תקועים באמצע התהליך, בלי יכולת להמשיך הלאה, בין אם אתם בונים את האתר לבד ובין אם אתם נעזרים בבעל מקצוע.
זה לא "מאות דולרים"
בכלל, כל הפסקה של ה"צעד הראשון" בכתבה, עושה סלט שלם ממושגים בסיסיים כמו עיצוב, תכנות ופיתוח, אבל נניח לזה עכשיו. כן, אפשר למצוא תבניות עיצוביות בחינם, וזה עובד יופי כי יש תבניות עיצוביות מהממות. נכון, לא תמיד צריך מעצב או מתכנת כדי להקים אתר. אבל שלא תהיה לכם טעות – עיצוב מקצועי של אתר תדמיתי (בוודאי אתר תוכן מורכב או אתר חנות שלא בא מקופסה) לא יעלה לכם "מאות דולרים", בעיקר לאור העובדה שהכתב מתייחס לכל התהליך של העיצוב והפיתוח גם יחד. כשמדובר על עיצוב מקורי ופיתוח איכותי, צפו לשלם יותר. מי שמציע לכם אתר ב-1,000 שקל, מציע מוצר תבניתי מהקופסא, שלא כולל שום עיצוב או פיתוח. את כל נושא ה"אתר בחינם" פירקתי כבר בפוסט קודם. הוא אמנם על גוגל אבל נכון גם לגבי מצבים אחרים.
אחסון אתרים לא מתחיל ונגמר במחיר
דבר ראשון, כותב שממליץ על GoDaddy כשירות אחסון, לא משנה באיזה הקשר או סיטואציה, צריך לקפל את העט שלו וללכת הביתה. לא, אני לא מגזימה. לא, אין על זה סליחה וכפרה. לא.
דבר שני, השאלה של התקציב היא חשובה בכל מה שקשור באחסון אתרים, אבל גם כאן הכתב לא עושה את האבחנות הנכונות. ראשית, בניגוד למצוין בכתבה, נפח האחסון והתעבורה הם לא תמיד הגורמים העיקריים המשפיע על המחיר (זה מה שמבינים מהמשפט: "דולרים בודדים בחודש לשירות בסיסי של כמה מגה-בייטים עד מאות דולרים בחודש לאתרים כבדים עם אלפי גולשים ביום") ויש עוד כמה פרמטרים שבכלל צריך לקחת בחשבון בשיקול של בחירת אחסון ישראלי, עולמי או בכלל. אחד מהשיקולים הקריטיים הוא שירות לקוחות וזמינות התמיכה הטכנית במקרה של תקלה באתר. יש כמה שירותי אחסון ישראלים די טובים, אבל עוד לא נתקלתי בכזה שמציע תמיכה טכנית של 24 שעות ביממה, עניין שיכול להתברר כקריטי במקרים לא מעטים. וזה עוד מבלי להזכיר את איכות השירות הישראלי באופן כללי. עוד שני שיקולים שכלל לא הוזכרו בכתבה: נוחות שימוש (לוח הבקרה) ומסדי נתונים. שירות אחסון שלא מציע לוח בקרה נורמלי או מציע רק גישת FTP, יגביל אתכם מאוד ואף יגרום לכך שלא תוכלו לבצע פעולות מסוימות בזמן הקמת האתר ובמהלך חייו. כמו כן, בעידן מערכות ניהול התוכן, חבילת אחסון שמציעה רק מסד נתונים אחד מגבילה אתכם בפועל להקמת אתר אחד בלבד. לא לכל אחד זה מתאים (ע"ע אפיון).
שורה תחתונה – מכיוון שההבדלים בין שירותי האחסון המשותפים הרגילים הם יחסית קטנים, ועוד מכיוון שזו הוצאה מוכרת לעסק, כדאי לא לחסוך 20 שקל בשנה ולבחור אחסון מתאים וראוי.
מה כלול בהכל כלול?
אני לא מכירה את כל החברות שעליהן ממליץ הכותב בכל הקשור לפתרון כולל להקמת אתרים, אבל רובן המכריע עובדות עם מערכות סגורות, במחירים מופקעים לאורך כל חיי האתר, ומייצרות אתרים גרועים מבחינת עיצוב, איכות, תוכן וקידום. ובכל זאת אנשים בונים דרכן אתרים, כי נדמה להם שזה בזול. 200 שקל לחודש להסכם כובל עם בזק שמעניק לכם פרסום ואתר זה לא דיל טוב – זה דיל יקר וכובל. כל הצעה להקמת אתר שלא כוללת אפשרות קלה ומהירה לניוד האתר ויציאה מההסכם עם החברה איתה חתמתם היא לא דיל טוב. במילים פשוטות – הכל כלול זה לא תמיד הפתרון הנכון, במיוחד אם הוא כולל בעיקר מוצר סופי גרוע ושירות לקוחות שלא יודע מה זה DNS.
אולי כדאי רק דף פייסבוק וזהו?
לפני הכל, צריך לענות על שאלה בסיסית יותר – האם יש היום עסק שלא צריך נוכחות אינטרנטית שיש לו בה שליטה? לא. למעשה, כמעט ואין עסק שאין לו נוכחות אינטרנטית, בין אם הוא רוצה בה או לא. גם אם לא כתבתם על עצמכם מילה אחת באינטרנט, מישהו כבר עשה את זה לפניכם ("שלומציונה עציצים – חרא של עסק! איזה פרחים מגעילים", "גרבילציה שירותי הדברה – לא להתקרב בחיים", "ח.י. אלקטרוניקה – מוצרים מעולים, שירות גרוע" וכו'). כשאין לכם אפילו פלטפורמה עצמאית (כלומר, אתר אינטרנט נורמלי עם מערכת תוכן טובה שאפשר גם לקדם בגוגל כמו שצריך) שבאמצעותה תוכלו להילחם בפרסום השלילי, מי שמחפש אתכם באינטרנט ימצא רק יריקות. תחליטו לבד אם זה טוב או לא.
אני מאוד משתדלת לא להיות נחרצת בכל מה שקשור לעמודי פייסבוק. בסך הכל, יש המון בעלי עסקים קטנים בתחילת הדרך שאין להם לירה על הישבן. זה בסדר ולגיטימי, פייסבוק היא פלטפורמת ענק שמגיעה למיליארד גולשים בעולם ולא עולה כסף להקים שם עמוד.
האם יש עסק שלא צריך אתר אינטרנט? יכול להיות. האם אתם, כעסק, יכולים לוותר על אתר אינטרנט ולהסתפק בעמוד פייסבוק? אולי. בשביל זה צריך לחזור לצעד הראשון – אפיון – להבין לעומק את הצרכים והרצונות שלכם ולקבל החלטה מושכלת, תוך שאתם לוקחים בחשבון את כל הגורמים הרלוונטיים – עלויות, גמישות פייסבוק לעומת אתר אינטרנט רגיל, אפשרויות שדרוג והרחבה בעתיד, שליטה בתכנים, העבודה שפייסבוק יכולים לסגור לכם את העמוד בלי הסברים ולגרום לכם לאבד את כל ההשקעה וכו'. בכל מקרה, בוודאי לא הייתי מסתמכת על משפט וחצי בכתבה גרועה כדי לקבל החלטה כזו.
מה קורה עם Geocities, מישהו יודע?
מישהו כתב לי בטוויטר שאולי ב-2003 הכתבה הזו היתה טובה. אישית, אני חושבת שההליך של הקמת אתרי אינטרנט כולל בתוכו כמה יסודות שלא השתנו מאז תחילת שנות ה-90. ואגב, את גיאוסיטיז סגרו רק ב-2009. זה לא אומר שהיה מומלץ לבנות שם אתרים. אפילו לא ב-2003.
כמו כן, כתב יקר, פה אינטרנט 2012. קוראים לזה לינקים. נסה ותיהנה.
שאפו על הפוסט 🙂
אגב, לא הזכרת מילה לגבי קידום אתרים…