תוכן גולשים, עלק

תוכן גולשים, עלק. שיחה באינטרנט, פחחחחחחח. כוחו של ההמון, יאללה יאללה. מדיה חברתית, חיחיחיחי.

אם ידיעה כזו, כמו שאני הולכת לסקור קלות, היתה מתפרסמת בישראל, היא בקושי היתה זוכה להתייחסות. אנחנו, הישראלים, גם באינטרנט, מניחים תמיד שמישהו מנסה לדפוק, לשקר ולרמות אותנו. ובצדק – זה בהרבה מקרים פשוט נכון. כבר הפסקנו להיות מופתעים. מה לא ראינו באינטרנט? טוקבקים שתולים ברמה של ילדים בכיתה ד' במקרה הטוב, בלוגים מפוברקים ועילגים, הצפות זבל בפורומים, מלחמות כוכבים ורייטינג מגוחכות, תוכן יחצ"ני בכל אתר תוכן "עיתונאי" ועוד.

וכך, אם היה מדובר בישראל, אף בעל עסק לא היה מופתע מהשיחה שקיבל מ-Yelp. מדובר באתר אמריקאי מצליח להפליא, שהחל את דרכו בסן פרנסיסקו. זהו אתר שהוא שילוב של אינדקס עסקים ו"תוכן גולשים", שאמור להכיל ביקורות אותנטיות של גולשים אמיתיים על עסקים – ממסעדות ועד רופאי שיניים. נכון להיום, נכתבו כ-4.5 מיליון ביקורות באתר.

אפשר להניח שכמו כל אתר שכזה, Yelp החל את דרכו בכוונות טובות. הרעיון, קצת כמו ב-Digg, היה ליצור מערכת נטולת-פניות ואמיתית, שמציגה את דעת הקהל ללא כחל ושרק – מה באמת האנשים חושבים על מקום X או Y. עם הזמן, דירוג טוב ב-Yelp הפך להיות מצרך יוקרתי ומכניס. האתר התחזק וצבר כוח ופופולריות, ויחד עם הכוח הגיעו גם השערוריות הקטנות – תככנות בדירוגים, מלחמות בין בעלי עסקים על עוד חצי כוכב באתר, טוקבקים שתולים ועוד. נו, בקטנה. אנחנו כבר רגילים לשטויות האלה פה בארץ.

עם הכוח בא התיאבון, וגם השחיתות האמיתית. עכשיו, מדווחים בעלי עסקים, Yelp פונה אליהם בפניות יזומות ומציע להם, הפלא ופלא, שיפור בדירוג ומחיקת תגובות שליליות תמורת סכום סמלי של 300 דולר בחודש (מיתון? איזה מיתון?).

"נו", תהמהמו לעצמכם, "מה הסיפור, הם בסך הכל רוצים להרוויח". בלי להיכנס להרצאה טרחנית על הרס כל מה שאולי התיימר פעם להיות דעת ההמונים האמיתית והחרבת כל האותנטיות במרחב האינטרנטי, החוצפה של Yelp לא נגמרה בדרישת כסף.

קודם כל, הטקטיקה הזו מעלה את החשד הסביר, ש-Yelp לא רק משתמשת בתגובות שליליות קיימות במערכת כדי לייצר לידים ללקוחות, אלא שותלת תגובות כאלה בעצמה כדי לשכנע את בעלי העסקים לשלם לאתר. חמור מכך – בעלי עסקים שסירבו להצעה המפתה של Yelp דיווחו כי תגובות חיוביות לעסק שלהם נמחקו, ותגובות שליליות נמרצות צצו במקומן בין לילה.

Yelp הוא לא אתר שולי. יש לו המון כוח, והוא בהחלט יכול להשפיע על מהלך חייו של עסק קטן או בינוני. כל עוד התגובות והביקורות באתר הזה נתפסות כאמיתיות, כמייצגות את דעת הקהל, הגולשים ימשיכו להאמין להם וגם לפעול לפיהן. אחרי הכל, המלצות של אנשים אמיתיים זה כלי בעל עוצמה רבה בשיווק.

Yelp, כמובן, מכחישים מכל וכל. אבל לכו תוכיחו שאין לכם אחות. לא מדובר בעיתון הכפוף לחוקי אתיקה. זה אתר עסקי, עצמאי, שלא חייב במקרה הזה דין וחשבון לאף אחד, ובלתי אפשרי כמעט להוכיח כאן מעשה זדון של סחיטה ואיומים. וגם אם כן – כנראה שמותר להם. הביקורות באתר מדורגות ומסודרות על ידי אלגוריתם סודי (ששש, מי אמר גוגל? מי אמר דיג?) ואין שום דרך לדעת או להוכיח אם יש או אין התערבות ידנית אינטרסנטית.

אבל ברור שיש. אנחנו, הישראלים, יודעים שהכל חרטא, פוזה ושטויות. אותנטי? פחחחחחחחחחחחחחחחחח. ביקורות אמיתיות? הצחקתם אותנו. תוכן גולשים? עלק.

תאמינו לי, אל תאמינו לאף אחד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>