רויטרס: הצעירים צורכים חדשות מטיקטוק; האמון בעיתונאים יורד

רויטרס פירסמו את הדו"ח השנתי שלהם – Digital News Report 2023. לטובת הדו"ח נסקרו כ-93 אלף צרכנים אונליין, ב-46 שווקים בחלקים שונים של העולם.

בכל הקשור למדיה חברתית, הדו"ח מראה כי פלטפורמות וידאו כמו טיקטוק, אינסטגרם ויוטיוב, הולכות ותופסות את מקום רשתות החדשות כמקור חדשות עיקרי. פייסבוק מאבדת מכוחה. שלא במפתיע, התנועה הזו מתרחשת בעיקר בדור הצעיר, שגדל עם מדיה חברתית, והוא מעדיף משפיענים כמקור מידע, ולא עיתונאים.

על פי הדו"ח, בגלל המצב הכלכלי הבעייתי, אנשים רבים שוקלים מחדש את ההוצאה שלהם על תקשורת חדשות. 22% מהמשיבים בודקים את החדשות שלהם באפליקציה או אתר אינטרנט – ירידה משמעותית לעומת 2018. זה נכון בעיקר בקבוצות גיל צעירות.

בעוד שפייסבוק היא עדיין אחת מהרשתות החברתיות הכי פעילות, ההשפעה שלה על עיתונות יורדת מכיוון שהיא הסיטה את הפוקוס שלה מהנושא. פייסבוק גם סובלת מהתחרות עם פלטפורמות כמו טיקטוק. 44% מהצעירים בגילאי 18-24 משתמשים בטיקטוק, לפי הדו"ח של רויטרס.

לפי הדו"ח של רויטרס, המשתמשים בטיקטוק, אינסטגרם וסנאפצ'אט מקשיבים יותר לדעתם של סלבריטאים ומשפיענים מאשר לעיתונאים. בפייסבוק וטוויטר המגמה הפוכה.

שימוש בטיקטוק לפי גיל:

רוב המשתמשים לא אוהבים את האלגוריתמים שבוחרים עבורם חדשות לפי צריכה קודמת. פחות מ-30% אמרו שהם חושבים שזו דרך טובה לצרוך חדשות. עם זאת, המשתמשים עדיין מעדיפים את האלגוריתם על פני העריכה האנושית שמבוצעת על ידי עיתונאים ועורכים מקצועיים, מה שמצביע על חוסר אמון בסיסי בתקשורת. רק כ-40% אומרים שהם סומכים על הדיווחים בחדשות באופן מלא. פינלנד (מדינה ששמה דגש רב על חינוך לאוריינות תקשורתית) היא המדינה שבה האחוז הזה הכי גבוה - 69%. ביוון, האחוז הכי נמוך (19%).

למרות המצב הסוער בעולם, פוליטית, חברתית ואקלימית, העניין הכללי בחדשות יורד, ופחות ממחצית הנסקרים דיווחו שהם מתעניינים בחדשות באופן משמעותי. ב-2017, עמד הנתון הזה על 63%.

בכל הקשור לתשלום עבור תוכן חדשותי, ב-20 המדינות הכי עשירות, כ-17% משלמים על חדשות אונליין - רמה דומה לזו של שנה שעברה. נורבגיה מובילה את הטרנד עם 39% של מנויים משלמים, ואילו יפן ואנגליה מציגות אחוז נמוך של מנויים - 9%.

כותבי הדו"ח מסכמים ואומרים ששוק העיתונות והחדשות הוא שברירי, למרות ההצלחה המסוימת בשכנוע אנשים לשלם על תוכן. הפלטפורמות החברתיות השונות נוגסות נתח משמעותי מתשומת הלב הכללית של הצרכנים, והם גם משתמשים בהן כדי לצרוך חדשות. זהו אתגר משמעותי לצמיחה של אתרי חדשות ותוכן, והמגמה מצביעה על כך שהדור הצעיר יצרוך חדשות בצורה שונה לחלוטין. המשתמשים לא רוצים יותר חדשות, אלא יותר חדשות שרלוונטיות להם, כאלה שיעזרו להם להבין את המציאות המורכבת של ימינו. האמון בעיתונות, באופן כללי, נשחק, וכניסתה של הבינה המלאכותית בשנה האחרונה עלולה לסבך את העניינים, משום שמצד אחד היא יכולה לסייע להתאים את החדשות לצורך של כל משתמש, אולם מצד שני היא גם מהווה זרז ליצירת תוכן לא אמין ושקרי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>