אדוארד סנודן במניפסט ספונטני על חוק, מוסר וכוחם של האזרחים

אדוארד סנודןכמעט תמיד מעניין לעיין בשרשורים של AMA (קיצור של Ask Me Anything) ב-reddit. לפעמים אלה רק סלבריטאים שמגלים צדדים חמודים ומקסימים שלהם, כמו ארנולד שוורצנגר, לפעמים נוצרות שם פדיחות יחצ"נות ענקיות ומשעשעות ולפעמים מתגלות עובדות חדשות ומרתקות, ממש מפי הסוס.

לרגל הזכייה של הסרט התיעודי Citizenfour באוסקר, התקיים AMA של יוצרי הסרט ואדוארד סנודן.

השרשור זכה לפופולריות רבה ברדיט, קהילה שיש בה עניין רב בנושאי טכנולוגיה, מעקב וריגול, וגם – חוק ומוסר בעידן הטכנולוגי המופרע שבו אנחנו נמצאים.

בין כל התשובות לשאלות הגולשים, סיפק סנודן מניפסט ספונטני מרתק, שבו הוא מתייחס לחוק, מוסר, מדע ואנרכיה.

תירגמתי בזריזות את הטקסט הקצר. שווה קריאה, מחשבה והתייחסות. אחרי הקפה של הבוקר, כמובן.

אדוארד סנודן:

"צריך לזכור שממשלות, לרוב, לא יוצרות את עצמן. אחד הטיעונים בספר שקראתי לאחרונה (Data and Goliath של ברוס שנייר), הוא שאכיפה מושלמת של החוק נשמעת כמו דבר טוב, אבל לא תמיד זה נכון. סופה של הפשיעה נשמעת כמו רעיון מושך, נכון? אז איך זה יכול להיות?

כאשר אנו מסתכלים על ההיסטוריה, ההתקדמות של הציוויליזציה המערבית וזכויות האדם נשענו על הפרת החוק. אמריקה נולדה ממהפיכה אלימה שהיתה בגידה משוועת בכתר ובסדר הקיים. ההיסטוריה מראה שתיקון עוולות היסטוריות נולד לעתים קרובות ממעשים פליליים. עבדות. ההגנה על יהודים נרדפים.

ניתן למצוא דוגמאות דומות גם בנושאים פחות קיצוניים: האיסור על שתיית ומכירת אלכוהול. נישואי הומוסקסואלים. מריחואנה.

איפה היינו היום לו הממשלה, הנהנית מכוח האכיפה והמעקב, היתה (לגמרי בחסות החוק) אוספת, כולאת ומביישת את כל פורעי החוק הללו?

בסופו של דבר, אם האנשים מאבדים את הרצון שלהם להכיר בכך שיש פעמים בהיסטוריה שלנו, שבהן החוקיות נפרדת מהמוסריות, אנחנו לא רק מוותרים על השליטה בזכויות שלנו אל מול הממשלה, אלא גם על היכולת שלנו לקבוע את עתידנו.

איך זה קשור לפוליטיקה? ובכן, אני חושב שהממשלות של היום מודאגות יותר מאובדן היכולת שלהן לפקח על ההתנהגות של האזרחים, ומודאגות פחות מחוסר שביעות הרצון של האזרחים.

איך אנחנו יכולים לגרום לכך לעבוד לטובתנו? אנחנו יכולים ליצור אמצעים, בסיוע המדע, שיזכירו לממשלות שאם הן לא יגנו על הזכויות שלנו, אנו האזרחים ניישם מערכות שיספקו לנו לא רק אמצעים לאכיפת הזכויות שלנו, אלא גם כאלה שיקחו מהממשלות את היכולת להפריע לנו במימוש הזכויות הללו.

ניתן לראות את ההתחלה של דינמיקות כאלה בהצהרות של אנשי ממשל, המתלוננים על ההצפנה המבוצעת על ידי חברות טכנולוגיות גדולות. הרעיון הוא לא לקפוץ לתוך אנרכיה ולהעיף את הממשל, אלא להזכיר לו שחייב תמיד להיות איזון בין המושל והנמשל, וככל שהתקדמות המדע מעצימה קהילות ואנשים פרטיים, יהיו יותר תחומי חיים שבהם, אם הממשל מתעקש להתנהג בצורה לא נאותה ובחוסר התחשבות באזרח, נוכל למצוא דרכים להפחית או לשלול את הכוח שלו באופן מוחלט.

הזכויות שלנו לא ניתנות לנו על ידי ממשלות. הן טמונות בטבע שלנו. וזה בדיוק ההיפך כשמדובר בממשלות: הזכויות שלהן קיימות רק משום שאנחנו הענקנו להן אותן.

לא היינו צריכים לחשוב על העניין הזה הרבה בעשורים האחרונים, משום שאיכות החיים עלתה כמעט בכל הפרמטרים באופן משמעותי, וזה הוביל אותנו לשאננות נוחה. עם זאת, פה ושם במהלך ההיסטוריה, נגיע לנקודות בזמן בהן הממשלות חושבות יותר על מה שהן יכולות לעשות, ופחות על מה שהן צריכות לעשות, ומה שחוקי יהפוך שונה מאוד ממה שמוסרי.

בזמנים כאלה, עלינו לזכור שבסוף היום, החוק אינו מגן עלינו – אנחנו מגנים על החוק. כאשר החוק מנוגד למוסריות שלנו, יש לנו הזכות והאחריות לאזן אותו מחדש למטרות צודקות יותר".

צילום: Laura Poitras / Praxis Films [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>