מדוע הגולשים לא משתמשים במנוע החיפוש הפנימי של האתר?

חיפוש באתריםבתהליך הקמת אתר אינטרנט עולים הרבה רעיונות ושאלות מצד הלקוח. אחת הבקשות הנפוצות באפיון אתר היא הוספת אופציית חיפוש פנימי באתר. בסך הכל מדובר בפונקציה פשוטה יחסית, במיוחד באתרי וורדפרס ובאופן כללי באתרים תדמיתיים סטנדרטיים. הפונקציה הזו קיימת כבר שנים רבות באתרי אינטרנט, בכל מיני פורמטים. יחד עם זאת, כשעולה הבקשה הזו, אני נוהגת להנמיך ציפיות ומסבירה ללקוח שהרוב המכריע של הגולשים באתר לא ישתמשו בחיפוש הפנימי בכלל. המצב שונה באתרי תוכן גדולים מאוד ובאתרי קניות משוכללים, אבל גם אתר תדמיתי או בלוג יכולים להגיע למאות ואלפי עמודים, ועדיין – המשתמשים כמעט ולא נוגעים בחיפוש הפנימי. ההצהרה הזו, אגב, מבוססת על ניסיון של הרבה שנים בהקמת אתרים, ומעקב רציף אחר הססטיסטיקה של אתרים רבים שהקמתי ושאני מנהלת באופן שוטף.

לא זכור לי שמישהו אי פעם שאל אותי "אבל למה?!". אז החלטתי לשאול את עצמי: "למה הגולשים לא משתמשים במנוע החיפוש הפנימי של האתר?". תוך כדי שתיית הקפה, התחלתי גם לענות לעצמי ומצאתי מספר סיבות. נוצרה שיחה מעניינת. אולי גם אהיה מומחית למדיה חברתית בסוף, כי שיחה זה נורא חשוב.

טוב. אז למה?

גוגל, אינעל העולם

"גוגל", לצערנו ולשמחתנו, הפכה להיות התשובה להרבה מאוד שאלות שקשורות לאינטרנט וטכנולוגיה. גם כאן, התשובה טמונה במנוע החיפוש הגדול בעולם, וגם בכל אלה שמסביב לו. הגולשים מחפשים את המידע הרצוי להם בגוגל, ואם האתר שלכם בנוי בצורה סבירה, סביר להניח שהם פשוט ינחתו בעמוד הפנימי הרצוי להם (ולאו דווקא בעמוד הראשי של האתר), ובזה תם החיפוש. למשל, אם תחפשו בגוגל "ציוד שחייה", תגיעו ישירות לעמוד של ציוד השחייה באתר של שבא ים. יותר מזה – אם תחפשו משהו הרבה יותר ספציפי, כמו מאזן זיגל, תגיעו ישירות לעמוד מאזני זיגל באתר. כך, בהרבה מקרים, גוגל מייתר את הצורך במנוע חיפוש פנימי באתר, בהנחה שאתם ממוקמים היטב בתוצאות החיפוש.

איפה הקופסא?

מיקום מוצנע או עיצוב לא נכון של קופסת החיפוש המוכרת (עם או בלי זכוכית מגדלת), מביא לכך שהגולשים פשוט לא רואים אותה, ולכן גם לא ישתמשו בה. מאחר שהמשתמשים סורקים במהירות את האתר, הם מחפשים תבניות מוכרות. אם הם לא מוצאים מיד את המוכר והידוע, סביר להניח שהם יניחו לחיפוש וינסו דרך אחרת לאיתור המידע שהם זקוקים לו. אם באמת חשוב לכם שהגולשים ישתמשו בחיפוש, צריך להבליט, להדגיש ולמקם אותו באזור מרכזי. נילסן גם מסביר שצריך שהתיבה תהיה ארוכה מספיק כדי להכיל אורך סביר של שאילתת חיפוש, אחרת השימושיות נפגמת.

לא מניע

בהרבה מקרים, מנועי החיפוש הפנימיים הם פשוט גרועים. כך היה ב-2001, וכך זה גם היום. המאמר של נילסן על מנועי חיפוש פנימיים נכתב לפני עשור, אבל אפשר לקרוא אותו כאילו נכתב אתמול (וזה נכון להרבה מאמרים של נילסן) – חיפוש אחד שלא מניב את התוצאות הראויות, יגרום לגולש להתייאש ולהפסיק לחפש, ואולי אף לעזוב את האתר. כלומר, עדיף בלי חיפוש בכלל, מאשר חיפוש גרוע. הרבה אתרים עדיין מתבססים על מנוע חיפוש פנימי המופעל על ידי גוגל, למשל, ולמרות הכוח של ענקית החיפוש מאחורי המנוע הזה, התוצאות בדרך כלל גרועות, והממשק שבו הן מופיעות, שנראה כמו תוצאות החיפוש הרגילות של גוגל, מבלבל ולא נוח לשימוש.

מה בכלל אני רוצה?

באתרי וורדפרס, למשל, הפוסטים (או המאמרים, או המוצרים) מקוטלגים באמצעות קטגוריות ותגיות. האלמנטים האלה מאפשרים לגולש להגיע, בהקלקה אחת, לרשימה מפורטת שמרכזת את כל האייטמים באותו נושא. למשל, אם הגולש הגיע לבלוג שלי, והוא מחפש מידע על טוויטר, הוא יכול להקליק על התגית "טוויטר" בענן התגיות ולקבל רשימת פוסטים רלוונטיים בנושא. אפשר גם לסדר רשימת נושאים של הפוסטים לפי קטגוריות, והמשחקים והחיתוכים לא נגמרים בזה, כמובן – בסוף כל פוסט מופיעה, למשל, רשימת פוסטים קשורים, כאלה שהנושא שלהם דומה לזה של הפוסט הנוכחי, וזה מאפשר למשתמש להמשיך ולנוע באתר, לצבור מידע נוסף ולהתמקד בנושא שמעניין אותו. לא תמיד הגולש יודע בדיוק-בדיוק מה הוא רוצה, ולא תמיד הוא יודע לנסח את השאילתות שלו בצורה שמתאימה למנועי החיפוש. לכן, שיטוט על בסיס קטלוגי – קטגוריות, תגיות, פוסטים קשורים וכו' – יכול להיות יותר נוח ויעיל עבורו.

אז לשים או לא לשים?

אם יש לכם אתר תדמיתי בן 5 עמודים, סביר להניח שאתם לא צריכים מנוע חיפוש פנימי באתר. נילסן אומר שמנועי החיפוש הפנימיים הם שביל הבריחה של הגולשים, האלמנט שמשחרר אותם כשהם נתקעים ולא מוצאים את המידע הרצוי להם. באתר קטן, תפריט ניווט בסיסי וטוב, והדגשה של העמודים החשובים, יעשו את העבודה. אם יש לכם בלוג רב-פוסטים או אתר תוכן מלא עמודים, יכול להיות שתוכלו להסתפק בחלוקה טובה לקטגוריות ושימוש נכון בתגיות. אם בכל זאת אתם חושבים שחיפוש זה דבר חשוב באתר – מקמו אותו במקום בולט ונוח, ודאו כי השימוש בו מניב תוצאות סבירות ועודדו את הגולשים להשתמש בו בנקודות שונות באתר.

1 תגובות ל-“מדוע הגולשים לא משתמשים במנוע החיפוש הפנימי של האתר?

  1. רן

    בתור מי שמקצועו בנייה של מנועי חיפוש פנימיים לאתרים גדולים, תמיד חשוב לי לציין שמנוע חיפוש הוא כלי מצויין לדעת מה חסר באתר. בעוד כלי אנליטיקס אומרים לך איפה הגולשים שלך מסתובבים, מנוע חיפוש טוב יגיד לך מה הגולשים שלך מחפשים ולא מוצאים.
    לגבי שימוש, תלוי באתר. אני בטוח שבאתרי קופות החולים, פורטלי התוכן הסלולריים, ובאתרי מסחר גדולים כמו זאפ, מנוע החיפוש הפנימי מרכז חלק גדול מהתעבורה אם לא את רובה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>