נושאי האבטחה והפרטיות באינטרנט מעסיקים אותי מאז שיש לי מודם. זה התחיל בהבנה שיש הרבה פסיכים שם בחוץ, ויש צורך בהגנה על הזהות והמידע האישי שלי, וזה המשיך עם ההבנה שאנטי וירוס זה לא מספיק, פיירוול זה מוצר חובה על המחשב ושמירה על הפרטיות והמידע במחשב היא עבודה די קשה.
אין לי אשליות – גם אלף תוכנות אבטחה על המחשב לא יספקו לי 100% הגנה. ובכלל, אני טוענת ששיקול דעת ומחשבה-לפני-מעשה הם אלה שיצילו אותנו מרוב הצרות.
פעם, בשביל ההרגשה הטובה, התקנו נורטון, שילמנו עליו לא מעט כסף או קיבלנו פרוץ מחברים. נורטון היה שם נרדף לאנטי-וירוס ואבטחת מחשבים, אבל עם השנים הוא הפך למוצר מפלצתי, כבד, אלים ובלתי יעיל בעליל. ואז פרצו תוכנות האנטי-וירוס החינמיות, הקוד הפתוח שלח את זרועותיו לכל עבר, וההגנה על המחשב הפכה לקצת יותר קלה ונעימה.
אז הנה 10 תוכנות אבטחה, פרטיות והגנה חינמיות ששווה לבדוק:
- COMODO – שני מוצרים – אנטי-וירוס חינמי נחמד ויעיל, אבל בעיקר פיירוול מוצלח, פשוט ולא מציק.
- TrueCrypt – תוכנת קוד פתוח להצפנה של הדיסק הקשיח. אפשר להצפין גם דיסק און קי או אמצעי אחסנה אחרים.
- AntiVir – עוד אנטי-וירוס חינמי ומאוד פופולרי.
- Cryptainer LE – תוכנת הצפנה פשוטה וקלה לשימוש.
- CCleaner – תוכנה לניקוי עקבות, היסטוריה ומידע שעדיף שלא יסתובב לו חופשי במחשב.
- Sandboxie – לא כל אחד ירגיש שהוא צריך כזו רמה של אבטחה, אבל אם אתם נוהגים להסתובב באתרים מפוקפקים, שמריצים סקריפטים מסוכנים – התוכנה הזו תיצור סביבה מוגנת בה תוכלו להמשיך לגלוש, עם קצת פחות חשש שמא ייפגע המחשב שלכם או המידע שבתוכו.
- PeerGuardian – אני יודעת שאתם לא מורידים קבצים באופן בלתי חוקי. אבל אם הילד שלכם, למשל, עושה את זה, מומלץ להתקין את התוכנה הזו, שחוסמת כתובת IP של אנשים מרושעים שרוצים למנוע את הפיראטיות ברשת. זה לא אומר שלא יתפסו אתכם ויתבעו אתכם (או את הילד), אבל זה בהחלט מפחית את הסיכונים.
- FileShredder – למחיקה מוחלטת ויסודית של קבצים מהמחשב. לא, ריקון סל המחזור לא מספיק.
- Tor – דרגה מתקדמת במיוחד של שמירת הפרטיות בעת גלישה. לאור העובדה שבקרוב מדינת ישראל תושיב שוטר ליד כל אזרח שגולש באינטרנט – כדאי לנסות.
- Spybot, Ad-Aware – לכאורה קצת מובן מאליו, אבל נראה שתוכנות הריגול נשכחות קצת בזמן האחרון. הורדה וסריקה חד פעמית לא מספיקה – צריך לסרוק את המחשב על בסיס קבוע. ויותר גרוע – לרוב, תוכנה אחת לא מספיקה. רצוי לסרוק עם שתי תוכנות, כדי לצוד את כל תוכנות הריגול.
יש גם תוכנות מצוינות כמו Hijackthis, שמאפשרת חיטוט בקרבי ה-Registry והסרת אזכורים לא רצויים, אבל אני לא ממליצה עליה למשתמשים מן השורה, שלא מרגישים בטוחים ב-100% שהם יודעים מה הם עושים.
האמת היא שיש עוד המון תוכנות, אבל גם התקנה של עשרות תוכנות במחשב היא לא רעיון טוב. אנטי-וירוס ופיירוול זה המינימום ההכרחי. רצוי מאוד גם אנטי-ספייוור ואיזו תוכנת ניקוי-עקבות למי שמתעצל לעשות את זה ידנית. והכי חשוב – תפעילו את הראש ואת שיקול הדעת. זה הנשק הכי יעיל וההגנה הכי טובה.
מה עם peerguardian לויסטה? יש למישהו מושג מתי יהיה דבר כזה?
[…] נכתב על ידי רויטל סלומון ב- 13 באוגוסט 2008 – 8:57 בהמשך לפוסט מאתמול, נתקלתי בעוד תוכנת הגנה מעניינת ששווה לבדוק. בפוסט על […]
[…] סלומון ב- 15 באוגוסט 2008 – 19:57 יצאה פה מיני-סדרה של פוסטים על תוכנות אבטחה, ניקוי והגנה על המחשב. אז הנה עוד אחד, […]