בשלב זה בחייה של גוגל, אי אפשר להתייחס בתמימות ובחיבה לכל מעשה שעושה החברה הזו. את המוטו שלהם, לא לבצע מעשים מרושעים, נראה שהם זנחו כבר די מזמן. מדובר בחברה מסחרית עצומת מימדים, שיש לה השפעה רחבת היקף על כמעט כל אדם בעולם, בוודאי על אלה המחוברים לאינטרנט. גוגל יושבת על כמויות מידע כל כך גדולות, כל כך מפורטות, שקשה אפילו להתחיל להעריך מה היא יכולה לעשות איתן.
בשנים האחרונות, גוגל הציגה שיתוף פעולה מרשים וכנוע עם סין בכל הנוגע לצנזורה של האינטרנט. סין ידועה ברדיפת הבלוגרים ומתנגדי השלטון שלה, ואין כאן שום דבר חדש.
והנה, לפני יומיים, נזכרו בגוגל להקים קול צעקה נגד סין. מסתבר שהשלטונות הסיניים ניסו, לכאורה, לפרוץ לשרתים של גוגל, ובעיקר לחשבונות ג'ימייל של פעילי זכויות אדם. בגוגל התעצבנו, מן הסתם, והכריזו שהם מתכוונים לבחון מחדש את העסקים שלהם בסין, ואולי אפילו להפסיק את הפעילות העסקית שלהם שם.
אז מה כואב לגוגל? מה באמת? העובדה שסין רומסת ברגל גסה זכויות אדם, או העובדה שניסו לפרוץ לשרתים של גוגל ואולי לגנוב להם קצת מידע וחומר מוגן בזכויות יוצרים? מה באמת האינטרסים של גוגל – להתנגד לאלה שמנסים להגביל את חופש הביטוי ברשת, או פשוט לבצע מהלך יחצ"ני שיעורר אהדה כלפי החברה?
ברור שגוגל עלולה להיפגע אם תפסיק את הפעילות העסקית שלה בסין. למעשה, בכלל לא ברור אם זה איום אמיתי או איום סרק – האם גוגל יכולה בכלל להרשות לעצמה לסגור את הבסטה בסין?
מצד שני, סין לא מתרגשת מהאיומים של גוגל, לפחות לא על פני השטח. לנו אולי קשה לדמיין את החיים בלי מנוע החיפוש של גוגל, בלי ג'ימייל, בלי יו-טיוב ובלי שירותים אחרים שמסופקים על ידי ענקית האינטרנט הזו, אבל הסינים כנראה יכולים להסתדר די טוב. בינתיים, המניות של באידו, מנוע חיפוש סיני פופולרי, זינקו עקב האיומים של גוגל. מיקרוסופט וחברות אמריקאיות אחרות מסרבות להתערב ומתייחסות לעניין כ"בעיה של גוגל".
לא ברור מה יותר גרוע – שגוגל תישאר בסין ותמשיך לנפק לסינים תוצאות חיפוש מסוננות ומצונזרות, או שגוגל תצא מסין ולמחפשי המידע בכלל לא תהיה אופציה? ולא ברור מה יותר מבחיל – העובדה שגוגל שיתפה פעולה עם שלטונות סין במשך שנים, סייעה למאסרים ואולי גם להרג של אזרחים שמחו נגד השלטון, אבל ברגע שמישהו נגע לה בג'ימייל, פתאום היא החלה לחשוף שיניים. כי זה מה שחשוב באמת לגוגל – לא זכויות אזרח, אלא זכויות יוצרים.