תמונה יכולה להיות אמיתית לגמרי, לא מעובדת ולא מזויפת ולא AI, ועדיין יכולה לשמש להפצת פייק. למשל, אם ב-2023 מפרסמים תמונה של "האוכל המעולה שמקבלים אסירים בטחוניים", אבל התמונה היא מ-2013, סבירות גבוהה שהיא לא מייצגת מצב עדכני.
אם התאריך לא חשוב – למה לא לציין ממתי התמונה? בוודאי שהתאריך חשוב. הפרש של עשור הוא משמעותי. הרבה דברים משתנים בזמן הזה. העניין הוא שלפייק ניוז לא יהיה אפקט אם נגיד שהתמונה היא מ-2013.
מי שמפיץ שקר, רוצה לרוב להדהד אותו באמצעות דרמה.
אם מפרסמים כתבה עם ציטוט פוגעני של אדם כלשהו, יש חשיבות לכך שהציטוט נאמר לפני 4 שנים ולא היום. אולי האיש שינה את דעתו ואולי לא. אולי הוא התנצל ואולי לא. אבל הוא אמר את הדברים לפני כמה שנים, בהקשר מסוים, ויש לזה חשיבות. כשמפרסמים את הציטוט וחותכים את התאריך, נותנים תחושה שזה משהו שנאמר עכשיו, כי בפיד מדברים על מה שקורה כרגע. אם לא חשוב מתי הוא אמר את זה – למה להסתיר בכוונה את התאריך? פשוט: כשהמטרה היא להתסיס, לעודד לאלימות ולייצר נרטיב שקרי, פרסום חצי אמת יעשה את העבודה הרבה יותר טוב. לציוץ מתסיס לא יהיה אפקט אם יהיה כתוב: "להלן משהו שגדעון לוי אמר לפני 4 שנים".
אם מישהו לוקח תמונות של דובר צה"ל ומעלה אותן לטוויטר, ולצד התמונות כותב שהוא קצין ולוחם בעזה, ולא טורח לציין שהתמונות ישנות ולא צולמו על ידו – הוא מייצר מצג שווא. הוא לא אומר מפורשות
שהוא צילם את התמונות, נכון, אבל הוא גורם לאנשים להאמין בכך. זה יהיה הרבה פחות אפקטיבי ודרמטי להעלות תמונה ולהגיד: "צילום: דובר צה"ל". אם לא חשוב מי צילם את התמונות, למה לא לציין את מקור התמונה?
כשמדובר בהטרלות ודאחקות – מילא. אני לא מתה על הקונספט, אבל זה לא כל כך רלוונטי לדיון של פייק ניוז.
נניח שנייה את זכויות היוצרים בצד. חופש הביטוי מאפשר לכל אחד לקחת תמונות ציבוריות ולהעלות אותן איך שבא לו. עם זאת, במצב הנוכחי שבו אנחנו נמצאים, הרבה מאוד פריטי "מידע" חשודים כפייק וככלים לייצור תעמולה ומניפולציות.
לכן, כשמישהו מעלה תמונה בלי הקשר ומנסה ליצור סביבה סיפור, זה מיד מעורר חשד. במיוחד לאור העובדה שזה קורה המון אצל יוזרים שנתפסו בפייקים יותר מפעם אחת.
אז כן, יש חשיבות גדולה לפרטים, להקשר, לדיוק ולתזמון. אם זו תמונת "אילוסטרציה", עדיף לציין את זה, כולל תאריך ומי צילם – גם כדי להיות הוגנים כלפי הצלם ולתת לו קרדיט.
יש מי שיגיד שזה קטנוני – תמונה אחת או שתיים, זה ממש לא משנה in the grand scheme of things. נכון. אבל כשהמניפולציה הזו מבוצעת באופן עקבי, כחלק ממאמץ מתוזמר להפיץ תעמולה שקרית וליצור מציאות מדומה – יש לזה אפקט משמעותי.
אין כאן עניין אישי. זה חלק מהמאבק בשטף הבולשיט. אנחנו חיים בעידן של דיסאינפורמציה ופייקים בלתי פוסקים. ספציפית, אזרחי ישראל הם קורבנות של הונאת ענק, שמבוצעת על הציבור השכם והערב באמצעות מערך התעמולה של נתניהו וגורמים נוספים. אנחנו מופצצים במטחי שקרים בלתי פוסקים, יום-יום, שעה-שעה. וזו הסיבה העיקרית שבגינה יש חשיבות גדולה לדיוק ולהקשר – גם כאשר מדובר בתמונות שלכאורה מציגות את המציאות.
—
הטקסט הזה עלה במקור כשרשור שלי בטוויטר.