איך מזהים מסכת N95 מזויפת?

ממשלת ישראל הרימה ידיים במאבק נגד הקורונה והאומיקרון. מה שחמור בעיניי במיוחד, זה שהמסר שמועבר הוא שכולם יידבקו ואין מנוס מכך. זו כמובן שטות מוחלטת – מי שרוצה עדיין יכול להגן על עצמו בצורה סבירה, ובאמצעות כמה שכבות הגנה – חיסונים, הימנעות מהתקהלויות, בדיקות מהירות מדי פעם, שמירת מרחק וכמובן, שימוש במסכות.

העניין עם המסכות נשגב מבינתי, באמת. לא ברור לי למה בכל השיח על הקורונה בחודשים האחרונים, המסכות נדחקות לקרן זווית. מסכה טובה היא אמצעי הגנה מצוין, גם אם כל האידיוטים שמסביבכם לא עוטים אחת, או עושים טובה שהם עוטים אותה חצי על הפה.

במצב הנוכחי, מסכה כירורגית שמונחת בחפיף על הפנים לא מספיקה כדי להגן על מי שעוטה אותה, בייחוד אם נמצאים במקום צפוף וסגור. בישראל קשה מאוד להשיג מסיכות N95, ומה שיש לנו כאן אלה מסכות KN95 – שאמורות להיות דומות ל-N95, אבל בתקן סיני. יש גם KF94, שזה תקן קוריאני, אבל בלתי אפשרי להשיג כאלה בארץ, למרות שהצורה שלהן אמורה להיות מאוד נוחה ללבישה.

אחרי שבדקתי קצת יותר לעומק את הנושא, וגם ניסיתי מסכות מסוגים שונים, הגעתי למסקנה ש-KN95 זו בדיחה עצובה ואין למסכה כזו יתרון ממשי על פני מסכה כירורגית כפולה שמונחת היטב על הפנים.

אפשר לשפר בקלות את האטימה של מסכה כירורגית, כפי שרואים בסרטון הזה:

אני עושה אותו דבר, רק עם שתי מסיכות. מסיכה כירורגית כפולה משמשת אותי לגיחות קצרות, שבהן אני יודעת שאני לא בדרך למקום צפוף, קטן או הומה אדם. בשאר המקרים אני משתמשת במסכות N95 שרכשתי באמזון. נכון לכתיבת שורות אלה, גם באמזון לא קל להשיג מסכות N95 נורמליות (של 3M, למשל, שהן מצוינות). חלק מהמסכות הטובות לא נשלחות בכלל לישראל, ואם אתם רוצים אותן, כדאי לכם לרכוש באמצעות כתובת בארה"ב, שאפשר לקבל דרך שירותים שונים בישראל.

הבעיה עם אמזון (וזה נכון גם לגבי מוצרים אחרים), היא שהאתר מוצף בזיופים וחיקויים, ואם לא מדובר במותג מוכר, יש חשש שמדובר בזיוף.

ככלל, מסכת N95 צריכה לעמוד בתקן האמריקאי של NIOSH (ראשי תיבות של National Institute for Occupational Safety & Health). היא לא חייבת להיות מיוצרת בארה"ב, ויש מסכות כאלה גם מסין. מה שכן, היא חייבת להיות מיוצרת על ידי יצרן מאושר ולעמוד בסטנדרטים הנדרשים על ידי NIOSH.

איך מזהים N95 מזויפת?

  • אין סימנים מודפסים על המסכה עצמה – מסיכת N95 כוללת מספר סימנים מודפסים. מסיכה חלקה בלי סימנים אינה N95.
  • חסר מספר אישור – מספר אישור של NIOSH צריך להיות מודפס על המסיכה עצמה (הוא מתחיל ב-TC).
  • אין חותמת NIOSH או שהמילה NIOSH מאוייתת לא נכון.
  • תוספות וקישוטים – נצנצים או עיטורים אחרים הם אינדיקציה לכך שזו לא מסכת N95.
  • טענות שהמסכה מאושרת לילדים – מסכות N95 לא מאושרות לשימוש לילדים.
  • גומיות לאוזניים במקום מסביב לראש – גומיות שנכרכות מסביב לאוזניים לא מספקות את אותה אטימה כמו גומיות טובות שיש ללבוש מסביב לראש. זו גם אינדיקציה לכך שמסכות KN95 לא זהות באיכות שלהן ל-N95.

באתר של ה-CDC יש תמונות של מבחר מסכות מזויפות.

כך צריכה להיראות מסכת N95:

מסכת N95

כמובן שאין ודאות של 100% ועדיין אפשר ליפול על זיוף, אבל לכל הפחות אפשר לשים לב ולדעת מה ההבדלים. אפשר גם לבדוק את מספר האישור של החברה באתר.

יתרון נוסף של N95 הוא שאפשר להשתמש בה מספר פעמים לפני שמשליכים אותה לפח, בתנאי שלא שהיתם שעות ארוכות במקום צפוף והיא לא נרטבה. אפשר בהחלט להשתמש ב-3-4 מסכות ברוטציה, כשהמסכות המשומשות מחכות בשקית נייר לשימוש הבא. אני שמה אותן בשמש לכמה ימים. אם הייתי במקום בעייתי (קופת חולים, למשל), אעדיף לזרוק את המסכה ולהכניס חדשה לרוטציה.

1 תגובות ל-“איך מזהים מסכת N95 מזויפת?

  1. shahar

    רק אני, או שלכולם נמאס מהקורונה?
    תוך כדי קריאה הבנתי שנמאס לי כי התחלתי לשחק עם החתולים במקום לקרוא:
    https://ibb.co/qgF10LM

    מ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>