איך מתנגדי חיסונים מפיצים פייק ניוז עם גוגל טרנדס

השיח הלוהט כרגע בקרב מתנגדי החיסונים המופרעים הוא בנושא קשר בין החיסון נגד קורונה ודום לב. למה דווקא דום לב? אפשר להניח שזה קשור גם לתופעת הלוואי הנדירה של החיסון, דלקת קרום הלב. הקלישאה אומרת שבסופו של דבר כולנו מתים מדום לב, אבל בואו נניח לרפואה, כי זה לא תחום ההתמחות שלי.

האינטרנט בהחלט נמצאת בתחומי ההתמחות שלי, כמו גם תוכן, רשתות חברתיות, תעמולה ואוריינות מידע. בפוסט הזה אסביר כמה קל להפיץ שקרים ופייק ניוז ולהפחיד אנשים, גם אם אין שום אינפורמציה או עובדות המגבות את השקר. מתנגדי החיסונים מנצלים את החרדה שבה הציבור נמצא ממילא כדי להפיץ שקרים על תופעות לוואי וסיכונים שלא קיימים בחיסון, תוך שימוש מניפולטיבי בגרפים אמיתיים, שמראים תמונה מפחידה לכאורה. במקרה דנן, הם מציגים גרף של גוגל טרנדס, שמראה עלייה חדה בחיפוש "דום לב" בישראל בסביבות סוף יולי.

ואכן, אם נכנסים לגוגל טרנדס, ובודקים את מונח החיפוש "דום לב", אפשר לראות בקצה הימני של הגרף את העלייה החדה והנקודתית בחיפוש זה.

דום לב חיסון קורונה

גוגל ידועה בקמצנות הנתונים שלה, ולכן מה שאתם רואים כאן זו לא תמונה של מספרי החיפושים המדויקים, אלא גרף מגמות כללי שמראה עליות וירידות בנפח של חיפוש כלשהו.

מתנגדי החיסונים מקפידים כמובן לחתוך את הגרף לפני הפיק הדי גבוה שהיה גם בנובמבר 2019, ואפשר לראות אותו בבירור בתמונה. אבל מה עם הפיק הימני?! יש עלייה משמעותית בחיפושים! אנחנו בדיוק מחסנים בבוסטר! זה בטח קשור! בוודאות! תראו איך מסתירים מאיתנו מידע שבעצם גלוי באינטרנט! משרד הבריאות משתיק מקרי מוות של אזרחים ישראלים!

קודם כל, Post hoc ergo propter hoc (באנגלית – After, therefore because of). זוהי הטיה ידועה: "זה קרה אחרי זה, לכן זה בגלל זה". כלומר, אנשים מניחים שמשום שאירוע א' התרחש אחרי אירוע ב', אז למעשה אירוע א' הוא הגורם לאירוע ב'. זוהי הנחה שגויה מהיסוד, כל עוד לא הוכחה סיבתיות. הנשיא שלעולם לא יהיה לנו, ג'ד בארטלט, מסביר את זה יותר טוב ממני:

אז מה לעזאזל גרם לעלייה החדה הזו בחיפושים אחר "דום לב"? אז אולי זה בגלל שהשיח של מתנגדי החיסונים דחף את החיפוש הזה למעלה?

באמת, אתם ממש עדר של כבשים שלא רואים מה קורה לכם מול העיניים. הפיק המדובר התרחש, על פי גוגל בתאריכים 25-31 ביולי 2021. אתם יודעים מה קרה בטווח התאריכים הזה? אולי מאות מקרי מוות של ישראלים עקב דום לב? ולמה מאות? אולי אלפים?! אם כבר מפיצים פייק, לפחות שיהיה דרמטי!

אני חייבת להודות שלא עלתה תשובה במוחי באופן מיידי באשר לתעלומה המדהימה הזו. אבל בשביל זה יש גוגל! חיפשתי "דום לב" והגבלתי את גוגל לטווח התאריכים הנ"ל. תוך שנייה התגלתה לי התשובה: בתאריך 26 ביולי 2021 נפטר רוני דניאל ז"ל. מדום לב. וזה מה שמראה הגרף – המון חיפושים בטווח קצר בגלל אירוע שעורר עניין ציבורי רב. לא בגלל החיסונים (שהתחילו הרבה קודם), ולא בגלל החיפושים של הטמבלים שמתנגדים לחיסונים. אפשר לראות גם שהגרף יורד בחדות מיד אחר כך.

תראו כמה קל להפיץ פייק ניוז. לא צריך אפילו פוטושופ. לוקחים גרף שלא קשור לכלום, חותכים אותו בנקודה שנוח לנו כדי שיראה את התמונה שאנחנו רוצים להראות, לא מספקים שום הקשר ואומרים "תראו! הנה הוכחה שאנחנו צודקים! יש לנו גרף!!!". לא מספיק שמתנגדי החיסונים הם מטומטמים, הם מנסים להפוך את כולנו לכאלה. החובה מוטלת על כולנו להיות ספקנים, ופי כמה בעת משבר. אף פעם אל תגידו "אלה הם פני הדברים". תמיד תשאלו – "האמנם?".

שמי רויטל סלומון. יש לי ותק וניסיון של כ-25 שנה באינטרנט, תוכן והדרכה, כולל ניהול אתרים, פיתוח אתרי וורדפרס, ניהול תוכן, קידום אתרים, הרצאות ושיעורים פרטיים ועוד. העסק שלי קיים מאז 2008 ונקרא The Shark Lady.

 

 

3 תגובות ל-“איך מתנגדי חיסונים מפיצים פייק ניוז עם גוגל טרנדס

  1. דורןן סקלר

    אפשר לסכם את זה ב-Correlation does not equal causality

  2. עמי גרין

    תופעות הלווי השליליות של החיסון לרב לא מדווחות ולכן קשה לדעת את הסיכון האמיתי.
    מעריכים שרק אחוז אחד מדווח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>