אופטימיזיציה של אתרים למנועי חיפוש, או SEO, הפך בשנה-שנתיים האחרונות למושג קצת מלוכלך. הלכלוך שנדבק אליו נובע מכך שיש הרבה יותר מדי עוסקים בתחום, התחרות עזה עד מוות, והרבה מדי מהעוסקים בתחום נוטים לשיטות מפוקפקות, ולעתים אף בלתי חוקיות, כדי לקדם את האתרים שעליהם הם אחראים. ספאם, חוות לינקים, Link baits ו-Flame baits הם רק חלק קטן מהשיטות המזהמות שבהם משתמשים חלק מאנשי ה-SEO.
ויחד עם זאת, היום, כשלקוח מבקש אתר אינטרנט, המילה SEO עולה בדרך זו או אחרת. גם בעלי עסקים קטנים יודעים שהם צריכים לקדם את האתר שלהם בגוגל, ורוצים לדעת אם אפשר לעשות את זה ואיך. יש טכניקות SEO נקיות שגם עובדות יפה מאוד. אישית, אני מאמינה שלאורך זמן, הדרך היחידה להחזיק אתר פופולרי היא באמצעות תוכן איכותי, מעודכן ורלוונטי לקהל היעד. נכון שהקוד צריך להיות בנוי נכון, צריך לינקים נכנסים והדגשות ומילות מפתח במקומות הנכונים – ועוד כל מיני "צריך". יחד עם זאת, בטווח הארוך, רק התוכן מדבר.
וכל ההקדמה הארוכה הזו היא כדי לספר לכם שגוגל השיקה עוד שירות בזמן שישנתם. הפעם – SearchWiki. מי שנוהג לחפש בגוגל (כן, אתם שם. אנחנו יודעים שאתם עושים את זה), יראה שעל יד כל תוצאת חיפוש, נוספו כמה אייקונים חדשים. ליד הלינק הראשי, נוספו שני סמלונים – חץ למעלה ואיקס. אם תקליקו על החץ, התוצאה תעוף כלפי מעלה ותתמקם בראש הרשימה. ה-X יעלים אותה בענן עשן מהמם. וככה, במחי הקלקה קטנה, נוספה לנו היכולת להעיף תוצאות מהחיפוש. זה נראה אולי כמו משהו קטן, אבל מדובר בפעולה משמעותית ביותר.
בנוסף, קיימת האופציה לכתוב הערות על כל קישור המופיע בתוצאות. ההערות הן פומביות וכל אחד יכול לעיין בהן.
השינוי בדירוג החיפוש יופיע רק אצלכם. כלומר, אם קידמתם תוצאה מסוימת למקום הראשון, רק כשאתם מחפשים בגוגל (כשאתם גם מחוברים לחשבון הגוגל שלכם), התוצאות יופיעו כפי שסידרתם אותן.
חיפוש מותאם אישית הוא לא קונספט חדש. עד עכשיו זה לא ממש תפס. אבל עכשיו, גוגל עושה את זה, ועכשיו זה עשוי לתפוס. וכמובן, לשנות בצורה דרמטית את המונח שנקרא SEO, כי האפשרות של גורם חיצוני להשפיע על תוצאות החיפוש שלי, הצטמצמה כעת באופן ניכר
טוב, טוב, כמה סייגים לפני שאני הורגת את ה-SEO: ראשית, לא כולם ישתמשו ב-SearchWiki וימשיכו להקליק באופן עיוור על התוצאה הראשונה בגוגל (מצד שני, לפני כמה שנים לא היה קיים בכלל הפועל "לגגל"); שנית, סביר להניח שמי שכבר ישתמש, ישחק בדירוגים בעמוד הראשון, ולא יעמיק חפור בעמודים אחרים. לכן, החשיבות של מיקום בעמוד הראשון של גוגל נותרת בעינה; שלישית, יש עוד מנועי חיפוש בעולם, ו-SEO הוא רלוונטי גם לגביהם.
וסייג לסייגים: אני יכולה רק לנחש שגוגל שומרת את הנתונים על הדירוגים, הפסילות וההערות של הגולשים על האתרים. יש סיכוי שאם אתר מסוים יימחק מתוצאות החיפוש מספיק פעמים – גוגל תוריד אותו בדירוג. Power to the people.
מבחינת פרטיות, מדובר בעוד המון מידע חדש שגוגל יכולה לאסוף עלינו. לחיפוש אנונימי ממילא צריך להיות מנותקים מחשבון הגוגל ולגלוש בפרוקסי – כך שמי שדואג לפרטיות שלו, לא ישתמש באופציה החדשה הזו בגוגל.
עבור ה-Power User, המשתמש המתוחכם, מדובר בתוספת מעניינת, חכמה ושימושית. באבחת קליק אפשר עכשיו להעיף מעמוד החיפושים בגוגל את התוצאות הלא רלוונטיות, הספאם, האתרים שאנחנו שונאים, כפילויות או מידע ישן שמעמיד פנים שהוא חדש. זה קצת מזכיר את Ad Block, התוסף המשובח של פיירפוקס – פתאום האינטרנט שלי תיראה אחרת לגמרי מהאינטרנט של אחרים, ועם הזמן אתחיל לשכוח איך היא נראתה קודם.
זו רק שאלה של זמן. קוראים לזה פרסונליזציה אקטיבית – המשתמש מחליט איך תיראה האינטרנט שלו, איזה מידע הוא יקבל ולמה הוא מוכן להיחשף. נכון שעוד לא כולם יודעים לעשות את זה, אבל זה יבוא. מקימי אתרי הבולשיט שמתחזים לאתרי תוכן – תתחילו לחשוב על זבל אחר לייצר. החגיגה שלכם עומדת להיגמר. אולי לא מחר, אבל בהחלט בטווח העתיד הנראה לעין.
רויטל, יש לי כמה בעיות עם מה שכתבת.
ראשית, את לא יכולה להזכיר באותה נשימה חוות לינקים ו-Link baits.
Link baiting היא לא רק שיטת קידום לגיטימית לגמרי אלא גם שיטת הקידום הכי אפקטיבית, בתנאי שיודעים להשתמש בה. תוכן טוב שמושך לינקים הוא Link bait לכל דבר, והעובדה שישנם אנשים שלא יודעים לייצר תוכן כזה ולכן הפתיונות שלהם הן תכנים צהובים ופרובוקטיביים, לא אומרת שום דבר על הקונספט.
באופן כללי יותר, צריך להבין לאן האלגוריתם של גוגל הולך. אם ב-1999 הוא ראה בעצם כמעט אך ורק לינקים, אז לאורך זמן המגמה היא להחליף את הלינקים באינדיקטורים אחרים שקשה יותר לזייף אותם.
גוגל שואפת להגיע להדמיה טובה ככל האפשר של "הקורא הסביר", והיא עושה את זה בהדרגה גם באמצעות ניתוח תוכן וגם באמצעות ניתוח התנהגות גולשים ב-SERPs ובאתר עצמו. אבל מהמשקל הגדול שעדיין יש ללינקים אפשר להבין שהיא עוד רחוקה מאד מהמטרות שהציבה לעצמה.
מה שצריך להסיק מכל זה הוא לא שה-SEO חי על זמן שאול אלא, אם בכלל, שה-black hat חי על זמן שאול. SEO אורגני, תוכן טוב ו-Link baiting ימשיכו להיות רלוונטיים עוד הרבה מאד זמן.
קודם כל, אם פרסונליזציה של מנועי חיפוש תתפוס, ל-SEO לא יהיה זכות קיום כמעט. מה שבאמת יקבע זה הלינקים שהגולש מעדיף, כלומר אלה שמשרתים אותו הכי טוב. מצד שני, ברור שזה מצריך המון פעילות מצד הגולש עצמו, שנוטה להיות עצל ואוהב שמאכילים אותו בכפית.
לינק בייטס אולי התחיל בטוב, אבל היום התחום הזה מידרדר לרשימות שהן קשקוש חסר ערך במקרה הטוב – וסיפורים מפוברקים במקרה הרע. העובדה שרוב הגולשים לא יודעים להבחין בין תוכן אמיתי למפוברק היא בעיה אחרת.
החזון האפוקליפטי של התוצאות המותאמות אישית כבר מצמיח זקן. לעומת זאת, בסביבות שבהן יש כבר פרסונליזציה מהוקצעת, כמו StumbleUpon, קל מאד לבצע מניפולציה בתוצאות ולייצר תנועה.
פרובוקציות וברווזים עיתונאיים היו מאז ומתמיד הסוג הירוד יותר של פתיונות. מעשית, הם פוגעים בקרדביליות של אתר וגורמים לכך שבטווח הארוך הוא מקבל פחות לינקים או לינקים ממקורות פחות איכותיים. החוכמה ב-Link baiting היא ליצור משהו עם ערך אמיתי, שימשיך לקבל לינקים על בסיס קבוע לא רק בשבוע הראשון אלא במשך חודשים ושנים.
אני לגמרי מסכימה שתוכן איכותי ינצח בטווח הארוך.
אני מאמינה מאוד בפרסונליזציה. הבעיה היחידה היא שעדיין לא נתקלתי באתר שעושה את זה כמו שצריך, חוץ מפנדורה. בכל המקומות שזה איכשהו עובד, הפרסונליזציה מצריכה פעילות ועבודה מצד הגולש – וזה הרבה פחות מוצלח מאתר או שירות שבאמת יודע לחזות מה שאתה רוצה. אני מניחה שנגיע לזה מתישהו. רק שאלה של זמן.
יפה, פוסט אינפורמטיבי.יותר מכל אלה שקראתי על הנושא
רב תודות 🙂
[…] עוד. באיחור רב גוגל משיקים את Google SearchWiki שלא אמור להשפיע ישירות על תוצאות החיפוש אצל אחרים, אבל לפחות מאפשר לך לשנות את […]
[…] שונים מאז הוספת התכונה היא הטענה שאנחנו עומדים לפני סוף עידן מקדמי האתרים, או מומחי SEO. תופעת קידום האתרים קיימת מאז קיימים מנועי […]
[…] ב- 23 בנובמבר 2008 – 13:41 התגובות לפיצ'ר החדש של גוגל, ה-SearchWiki, מעורבות עם נטייה חזקה לשלילי. הטענות העיקריות נגד […]
[…] מעט בלוגרים ברשת כבר הספיקו להתייחס לרכיב השנוי במחלוקת החדש של […]