איזהו הדפדפן המוביל כיום בשוק? תלוי.
תלוי במה? תלוי על מה מסתכלים – מחשבים נייחים, טלפונים ניידים, טאבלטים או קונסולות. תלוי גם איך מסתכלים – למשל, The Next Web טוענים כי נתח השוק של אינטרנט אקספלורר (על כל גירסאותיו) עומד כעת על כ-57% – מספר מרשים לכל הדעות. הנתונים של TNW מגיעים מ-Net Market Share, והם סותרים נתונים של חברות איסוף נתונים אחרות, וגם לא מסתדרים במיוחד עם ההגיון הבריא – גם אם לוקחים בחשבון שמדובר על דפדפנים במחשבים נייחים בלבד.
לא מדובר על הפרשים של אחוזים בודדים. אם מסתכלים על הנתונים של StatCounter מהשנה האחרונה, אפשר לראות שנתח השוק של IE עומד על כ-25%, בעוד שכרום מחזיק בכ-48% מהשוק. פיירפוקס יציב עם 20% בלבד, ומציג מגמת ירידה כללית בתקופה האחרונה (ויש לכך סיבות טובות מאוד).
Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share
אם מוסיפים למשוואה הזו דפדפנים בטאבלטים וטלפונים חכמים, התמונה משתנה באופן משמעותי. נתח השוק של אקספלורר יורד ל-16%, כרום יורד לכ-38%, ולזירה נכנסים מתחרים מגוונים, כמו ספארי, אופרה ודפדפני ברירת המחדל של אייפון ואנדרואיד.
אחד המגיבים לידיעה ב-TNW הגדיל עשות ואף יצר מסמך בגוגל דוקס, בו הוא מציג ממוצע נתונים של נתח שוק דפדפנים ממבחר מקורות.
לא צריך להיות גאון סטטיסטי כדי לדעת על אילו נתונים עדיף להסתמך. הנתונים של Net Market Share מסתמכים על דגימה של 40 אלף אתרי אינטרנט. הנתונים של StatCounter מתבססים על 3 מיליון אתרי אינטרנט. בנוסף, Net Market Share מספקים נתונים מהפוזיציה, מכיוון שעל רשימת לקוחותיהם נמנות מיקרוסופט ואפל.
מה קורה כשמציגים נתונים על ישראל בלבד? האם אנחנו עדיין מדינה של דפדפן אחד? אם הייתם שואלים את מפתחי אתרי הממשלה והרשויות המקומיות – הם בטח היו משוכנעים של-IE יש נתח שוק של 90% לפחות בישראל, והדפדפן הנפוץ הוא בכלל אקספלורר 6. עד לפני זמן מה, זו בהחלט היתה התחושה. מפתחי ווב יודעים היטב שהיה קשה מאוד לשכנע לקוחות שהאתר שלהם כבר לא צריך לתמוך באקספלורר 7, וגם לא ב-8. עם זאת, נראה שאנחנו מצטרפים לעולם התרבותי, והנתונים של StatCounter מראים נתח שוק של 23.6% לאקספלורר (כולל דפדפני מובייל) ו-46% לכרום.
אגב, הגירסה הנוכחית של IE – גירסה 11 – היא כבר לא רעה בעליל, עובדת היטב ומאפשרת עבודה סבירה למי שעוסק בפיתוח אתרי אינטרנט. אם מפרקים את נתוני הדפדפנים לגירסאות, מגלים שבישראל אקספלורר 8 מחזיק בנתח שוק גדול יותר מאקספלורר 9 וגם מ-11. בקיצור – עוד יש לאן לשאוף.
Source: StatCounter Global Stats – Browser Version Market Share
הערה קטנה מהצד הסטטיסטי: כשמדברים על גודל מדגם, ההבדל בין 40,000 ל-3 מיליון הוא מזערי (למעשה, כבר כשעוברים את האלף-אלפיים) ומתבטא בדיוק של ספרות שאחרי הנקודה. השאלה החשובה יותר היא איך הם דגמו.
אם Net Market Share בונים את המדגם שלהם בצורה טובה יותר מאשר StatCounter, הנתונים שלהם יהיו עדיפים למרות מספר הדגימות הקטן יחסית (אם כי אני מבין שזה לא המצב, לדעתך – ולי אין מושג)
בלי להבין כלום בסטטיסטיקה, עצם העובדה שכל האתרים האחרים מראים נתונים שונים בתכלית השוני, מצביעה על כך שיש ל-NMS דגימה מופרכת. זה הרי לא עניין של אחוזים בודדים – להגיד היום שלאקספלורר יש נתח שוק של 57% זה לא הגיוני בשום צורה ולא מתיישב עם המציאות. אפילו לא בישראל.
כמה הערות בכל זאת:
1. אינטרנט אקספלורר 11 הוא לא פחות ממחריד בכל מה שקשור לרינדור JavaScript. וכלי המפתחים שאמור לעשות אמולציה? יותר טוב שלא נדע.
2. יש חשיבות גם ל'איכות' הלקוחות. משתמשי אינטרנט אקספלורר שאינם ארגוניים, נוטים להוציא פחות כסף ולשהות פחות באתרים…
חוץ מהדחיפה הבלתי פוסקת של גוגל, אני לא יודע למה פיירפוקס זוכה להצלחה כל כך קטנה. כרום לא יותר מהיר, לא משתמש בפחות זיכרון, מגלה חורי אבטחה כמו כולם ולאחרונה עשיר בבאגים.
פיירפוקס, שאני מאוד אוהבת, זולג זיכרון בצורה חולנית. וזה באג של שנים כבר.
אינטרנט אקספלורר 11, חרא דפדפן. מי שעוסק בפיתוח אתרים מקלל כל יום את מיקרוסופט.
למה מיקרוסופט? למה!!!?