XP מסרבת למות

חלונות XP

כמעט 30% ממשתמשי המחשבים בעולם עדיין מריצים ווינדוז XP, מערכת הפעלה שנולדה לפני 13 שנה. כבר תקופה ארוכה מאיימים במיקרוסופט להפסיק את התמיכה במערכת, ונראה שהפעם הם הולכים לקיים – באפריל הקרוב אמורה להיפסק רשמית התמיכה בחלונות XP. זה כמובן לא אומר שאנשים יפסיקו להשתמש במערכת ההפעלה הזו. זה גם לא אומר ש-30% ממחשבי העולם יקרסו או יותקפו פתאומית. זה רק אומר שמיקרוסופט יפסיקו ליצור עדכונים למערכת, ותיאורטית היא אמורה לגסוס לאיטה עד מותה הסופי.

פוסט זה נכתב על מחשב שמריץ חלונות XP כבר קרוב ל-6 שנים. בלפטופ יש לי חלונות 7, ואין לי שום כוונה להתקרב לכל דבר שמכיל חלונות 8 או 8.1.

עדכוני תוכנה או מערכת תכופים הפכו להיות דבר שבאופנה. זה חמור במיוחד בזירת הדפדפנים, שם המירוץ בין פיירפוקס לכרום הפך לשיגעון מופרך במיוחד, והגירסאות רצות אחת אחרי השנייה בקצב מהיר ומעצבן למדי. הדעה הנפוצה היא שחובה לשדרג תמיד ומייד, כי השדרוגים והעדכונים כוללים טלאי אבטחה ותיקוני באגים חשובים. הגדילו לעשות בוורדפרס, למשל, והיום חלק מהעדכונים הם אוטומטיים, כשאין אופציה מובנית לבטל אותם – צריך להתקין תוסף בשביל זה.

יכול מאוד להיות שעדכונים הם דבר קריטי, אם כי נראה שאף עולם לא התמוטט מכיוון שלא שידרגתי את פיירפוקס לגירסת 27.256564 בטא, או כל שטות אחרת שיש להם בקנה, אבל הצד השני של השדרוגים והעדכונים התכופים קצת נשכח – הם עושים המון בעיות. קודם כל, הרבה יותר קל לשדרג מאשר לחזור גירסה אחת אחורה (וזה נכון לגבי כל מערכת או תוכנה, כולל פיירפוקס, כרום, וורדפרס ומערכות הפעלה שונות). דבר שני,  בחלק ניכר מהתוכנות והמערכות האלה יש תוספים והרחבות, שפותחו על ידי צד שלישי. רוב המפתחים האלה פשוט לא עומדים בקצב המופרך של הערכונים, ותוספים מסוימים מפסיקים לעבוד, או שהדפדפן מסרב להתקין אותם כי "הם לא מתאימים לגירסה העדכנית" (למרות שלפני חמש דקות בדיוק הם עבדו מצוין). לפעמים, הסיבה היחידה להפעלת תוכנה, היא דווקא התוסף שלה, ולכן מירוץ העדכונים הזה פוגע בשימושיות. ושלישית, מהירות הוצאת העדכונים גורמת לכך שהרבה פעמים, העדכון לא אפוי עד הסוף, וגורם לשלל בעיות כלליות. כל מי שמפתח אתרים או סתם שם לב לפרטים, התעצבן מאוד מהעדכון הלפני-אחרון של כרום, שגרם לפונטים רבים להיראות מטושטשים, למרות שהם מוגדרים היטב בקוד האתר.

במערכות הפעלה, קצב העדכונים הוא איטי יותר, באופן טבעי, אולם מאז כניסתן של מערכות דוגמת אנדרואיד, כולם העלו את קצב העדכונים, ומיקרוסופט מנסה להדביק את הפערים, עם שחרורים של מערכות הפעלה גרועות כמו חלונות 8, שהיא בעצם הוויסטה של העשור הנוכחי. בינתיים, הפסקת העדכונים של XP לא עושה רושם על כשליש מהמשתמשים, ונראה שייקח עוד זמן עד שהמערכת הזו תחזיר את נשמתה לביל גייטס.

9 תגובות ל-“XP מסרבת למות

  1. שדרגי כשייצא 8.11 for workgroups

  2. סירו

    תוכלי להסביר מה בדיוק בחלונות 8 מפריע לך שאת חשובת שזה מע' הפעלה נוראית?

    אבא שלי, בן 66, התנגד במשך המון זמן לשדרג את ה-XP שלו (שהוא התקין על מחשב חדש, שהגיע עם ויסטה).

    לפני חודשיים הוא נשבר, בגלל האיטיות של XP.

    מאז ששדרגתי לו לחלונות 8.1, הוא לא מפסיק להודות לי, מתלהב מהביצועים, ויודע לדלג על מסך ה-Home לבד.

    • אה, צריך לדלג על מסך המטרן, נכון? כי זה מסך איום ונורא ולא שימושי, אפילו אם יש לך מסך טאץ'. למשתמשים לא מנוסים גם קשה ללמוד לעבור בין התוכנות באמצעות Alt + Tab, כי אין יותר טסקבר, ובכלל – אין לך מושג מה פתוח אצלך על המחשב. אבל העיקר שיש ריבועים צבעוניים כדי לעשות רעש של משהו חדש. לרוב האנשים גם לא נוח לעשות חיפוש באמצעות המקלדת בכל פעם שהם רוצים לפתוח תוכנה חדשה.

      כדי לכבות את המחשב צריך איזה 4-5 פעולות מאוד מעצבנות, תהליך שהוא הרבה יותר קצר ונכון בחלונות 7 ו-XP. גיימרים סובלים גם, משום שקשה יותר להגיע של מצב של משחק אופליין, כי גם כאן, כמו ב-XBOX, מיקרוסופט דוחפת אותך חזק לעבוד במצב של כל הזמן אונליין.

      אבל, היי, אבא שלך מבסוט. סימן שזו אחלה מערכת הפעלה.

      • שלומי בורוביץ

        אני מבין שלא התנסת בה באמת, ופשוט ביססת את דעותיך על בלוגים (או סרטונים… ושאר דבר שגם אני נתקלתי בהם) שלא באמת מחזיקים מים.

        "אה, צריך לדלג על מסך המטרן, נכון? כי זה מסך איום ונורא ולא שימושי"
        לא, לא ממש… פשוט לפעמים נוח יותר לדסקטופ לעלות קודם, עם תוכנות הגדרת שיעלו אוטומטית איתו.
        לגבי השימושיות בו – מהרגע שמתרגלים אליו (וכמובן, לומדים להשתמש בו) – הוא שימושי בהרבה מתפריט ההתחלה המיושן. התוכנות ששם, הן תוכנות שבחרתי שיהיו שם, במיקום בו בחרתי שהן יהיו… מעבר לתוכנות שבחרתי שיופיעו בו – כבר מויסטה, החיפוש עדיף על כל שוטטות לאורך התפריטים. והחיפוש הוא חלק אינטגרלי בו.

        "אפילו אם יש לך מסך טאץ'. למשתמשים לא מנוסים גם קשה ללמוד לעבור בין התוכנות באמצעות Alt + Tab, כי אין יותר טסקבר"
        דווקא יש – הוא עבר לצד שמאל, ומופיע עם שליחת העכבר לאחת מפינות השמאליות של המסך. (ואני לא מדבר על כך שבעידכון האחרון האפליקתיות מופיעות גם בטאסקבאר של הדסקטופ כמו כל תוכנה רגילה… אני מודע שהפוסט נכתב הרבה לפני כן).

        "כדי לכבות את המחשב צריך איזה 4-5 פעולות מאוד מעצבנות" – פיקציה, שהופצה ע"י סרטונים ובלוגים של אנשים שהתקינו את המערכת. נכנסו לשוק מכך שהיא שונה. ובמקום ללמוד איך להשתמש בה, בוכים שהיא עובדת גרוע כשמשתמשים בה כאילו היא חלונות 7.
        כדי לכבות את המחשב נדרשת הפעולה הקשה הבאה:
        עכבר לפינה הימנית התחתונה של המסך, ואז
        settings -> power -> shut down
        שזה הבדל מטורף מ- עכבר לפינה השמאלית התחתונה של המסך ואז
        start -> power -> shut down
        ושוב אני לא מדבר על העדכון האחרון, שהוסיף כפתור power גם למסך ההתחלה.

        ספציפית לגבי חלונות 8, הבעיה העיקרית שלה היא שהיא לא מגיע עם חוברת הדרכה לשימוש בממשקים החדשים (המדריך קיים באינטרנט, וחיפוש קל הופך את חווית השימוש במערכת להרבה יותר נוחה, אפילו מ-7).
        החל מ-8.1, אפילו הביקורת הזו מתבטלת, שכן המדריך מופיע כברירת מחדל על מסך ההתחלה (וכאמור – ניתן להעיף אותו משם, שכן יש למשתמש שליטה מוחלטת על מסך ההתחלה).

        ישנן עוד ביקורות, אבל ממש לא כאלו שהופכות את המערכת לגרועה. מה עוד שכל עדכון פותר רבות מהן.

        • באופן לא מפתיע, אתה מבין לא נכון ומסיק מסקנות שגויות שנובעות מכך שאין לך מושג מה קורה למשתמש הממוצע כשהוא מנסה להתמודד עם המערכת הזו. כל השאר לא ממש רלוונטי.

  3. נתן.ל

    אני בכלל לא מבין מה יש לך נגד ויסטה, הוא היה שיפור רציני אחרי חלונותME

    בלעאאכס

  4. ריק
  5. היי רויטל,
    את לא רואה חשיבות גדולה בהתקנה תכופה של עדכונים. אם הבנתי נכון, אז חושב שהגיעה הזו נובעת מחוסר ידע מקצועי.
    נהוג לומר שאבטחת המחשב מתחילה בהתנהגות המשתמשים ואז עוברת לכלי אבטחה באנטיוירוס ופיירוול, אבל האמת היא שהתקנת עדכונים קודמת לכולם.
    מייקרוסופט משחררת פעמיים החודש עדכוני אבטחה לווינדוס. מהרגע שבו הם משוחררים, הם עוברים הנדסה לאחור, ודאי מהר מיוצרים קיטים לפריצה המנצלים את הפרשה שנסגרה. מאותו הרגע, על מי שלא התקין את העדכון חשוף ברמה גבוהה לפריצה ונזק.
    משתמש תמים יכול להיכנס לפורום באתר לגיטימי, ולטעון עמוד שבו הודעה שפירסם משתמש אחר שבה יש קוד זדוני שמנצל פרצת אבטחה כזו. במקרים כאלו, ההתנהגות לא תעזור וגם כלי האבטחה לא.

    כל מה שאמרתי נכון לא רק למערכת הפעלה, (לכולן, לא רק ווינדוס) אלא גם לדפדפנים, לקוראי pdf, אופיס, ובאופן כללי כל תוכנה שניגשו לרשת.

    • פיירוול איכותי והתנהגות נכונה בניהול המחשב יגנו עליך הרבה יותר טוב מכל עדכוני האבטחה לכאורה. עם חומת אש, אתה מחליט איזו תוכנה יכולה לגשת לרשת ומתי. חלק ניכר מהעדכונים הם לא עדכוני אבטחה. רבים מהמשתמשים לא יודעים את ההבדל בכלל, ומוצאים את עצמם עם גירסה חדשה שעושה בעיות, בעוד שהקודמת היתה בסדר גמור. ולחזור אחורה הרבה יותר קשה.

      עדכוני אבטחה זה בסדר, אבל עדכונים תכופים מדי, מחלה שחולים בה הדפדפנים המובילים של ימינו, לא עושים טוב לאף אחד. זה שמשהו חדש לא אומר שהוא יותר טוב. גם לא בתחום האבטחה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>